Meniscus gescheurd

Ook wel meniscuslaesie genoemd

Meniscus gescheurd - gescheurde meniscus

Jij vraagt je af een scheur in de meniscus te hebben? Hoe kun jij dit nu weten? Jij kunt een meniscusscheur herkennen aan het feit dat jij direct pijn ervaart tijdens het trauma (draaiende beweging van de knie waarbij de voet op de grond blijft staan), jouw knie dikker wordt en jij jouw knie niet meer goed kan buigen. In sommige gevallen voelt het alsof de knie bij het buigen op slot 'schiet'.

Wat is een gescheurde meniscus?

Een meniscus scheur is een knieklacht waarbij er een scheuring van één van de menisci in de knie optreed. In de knie bevinden zich een binnen- en een buitenmeniscus. Dit zijn wigvormige structuren die bestaan uit bindweefsel en kraakbeen. Deze structuren hebben het dempen van schokken op de knie, het sturen van het kniegewricht door middel van sensoren in de meniscus en het ondersteunen van de gewrichtssmering als functie.


Wat zijn oorzaken van een meniscus scheur?

Wanneer je je meniscus gescheurd hebt kan dit verschillende oorzaken hebben. Dit kan één acuut moment zijn, maar het kan ook ontstaan door overbelasting.

Meniscus scheuren door acuut moment

Wanneer het door één acuut moment ontstaat, is dat vaak een draaibeweging van de knie waarbij het onderbeen nog vast staat in de grond. In de meeste gevallen is de binnenste menisci wat vaker aangedaan dan de buitenste, omdat deze vastzit aan de binnenste knieband en daarom wat minder flexibel is. Door een scheuring kan het kniegewricht niet naar behoren functioneren.

Mensicus scheuren door overbelasting

Daarnaast kan herhaaldelijke overbelasting van de knie ook leiden tot een meniscuslaesie. Dit is bij activiteiten waarbij men op het been steunt en lichte of grote draaiingen in de knie maakt.

Tekens & symptomen van een meniscus scheur

Wanneer een meniscus scheur door één acuut moment ontstaat, ervaart men vaak een directe pijn in de knie. Ook kan de knie zwellen. De knie is vaak niet meer goed te buigen en ook (trap)lopen, hurken, knielen, fietsen en autorijden is pijnlijk. De knie kan af en toe 'op slot schieten' en ook kan deze instabiel zijn (het gevoel dat u door uw knie zakt). Wanneer de schade aan de menisci geleidelijk aan ontstaan is door repetitieve overbelasting, zijn de symptomen milder. Er is niet altijd sprake van zwelling of slotklachten.

mensicus-scheur

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Een meniscus scheur is op een MRI-scan of via een kijkoperatie te zien. Bij verdenking van een beschadiging van de knie kan men een MRI-scan of een kijkoperatie ondergaan. Dit laat zien of en in welke mate er sprake is van een scheuring. Men kan kiezen voor een operatie waarbij de meniscus gehecht wordt of waarbij er een gedeelte weggeknipt wordt. Echter, niet iedere meniscus scheur hoeft geopereerd te worden.

Wat is de prognose bij een scheur in de meniscus

Gemiddeld kan men na zes weken weer pijnvrij dagelijkse activiteiten uitvoeren. Het duurt echter gemiddeld zes weken tot drie maanden voordat zwaardere activiteiten, zoals sport, weer uitgevoerd kan worden. Wanneer je je mensicus gescheurd hebt is het raadzaam om een afspraak je maken voor fysiotherapie zodat je zo snel mogelijk kunt herstellen van je blessure. 

Wat is de behandeling van een gescheurde meniscus?

Een bekende operatietechniek bij een gescheurde meniscus is de meniscectomie. Hierbij wordt er een gedeelte óf de gehele meniscus verwijderd. 

Hoe ziet de operatie eruit?

De operatie wordt in de meeste gevallen uitgevoerd via een kijkoperatie (Artroscopie). Er worden daarbij twee of drie sneetjes bij het kniegewricht gemaakt om via deze openingen een telescoop en de operatie-instrumenten in te brengen. Via een monitor kan de chirurg in uw knie kijken en kan hij de meniscus verwijderen (of hechten).

De eerste dagen na de operatie zal u op krukken lopen en deze eerste dagen en de dagen hierna mag u de belasting op uw knie langzaam opvoeren. Van het ziekenhuis krijgt u oefeningen mee naar huis en ook uw fysiotherapeut kan u begeleiden tijdens uw revalidatietraject.

Aandachtspunten zullen zijn: het verbeteren van de mobiliteit van uw knie, het vergroten van de spierkracht rondom de knie, het vergroten van de stabiliteit van de knie, het pijnvrij kunnen lopen en het pijnvrij kunnen uitvoeren van uw dagelijkse activiteiten. Wanneer gewenst, kan de fysiotherapeut u ook begeleiden om weer op uw oude sportniveau te komen.

 

Waarom het belangrijk is om voor de operatie samen met de fysiotherapeut te trainen

Alvorens u de operatie ingaat, kan u in samenwerking met een fysiotherapeut een optimale conditie van de knie waarborgen. Het is erg belangrijk dat deze zo mobiel mogelijk is voor u de operatie ingaat. Dit bevordert het herstel na de operatie. Ook kan de fysiotherapeut vast aanleren hoe u met krukken kan lopen. Dit is na de meniscectomie vaak nodig.

Gerelateerde artikelen

De Specialist

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut Maikel Korbmacher Berghem

De behandeling die past bij uw klacht, begint bij de kennis over aandoeningen. Wij schrijven hierover om in begrijpbare taal uit te leggen welke aandoeningen er zijn, zodat iedereen zijn of haar aandoening kan begrijpen. Voel je vrij om vragen te stellen.

Wij streven er naar om binnen 24 uur antwoord te geven op al uw vragen!

Stel hier direct uw vraag

Reacties (8)

 • Guus

  16 februari 2018 op 11:04 | #

  Mijn orthopeed geeft aan dat mijn binnenste meniscus van de rechter knie helemaal "door" is en dat hier niets aan te doen is, tot de pijn verergert. Is dit ook een gescheurde meniscus, of heet dit anders? Ik probeer hierover meer informatie te vinden namelijk in behandeling en fysiotherapeutische ondersteuning.

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   26 februari 2018 op 10:40 | #

   Hoi Guus,

   Ja dit is een goed vraag. Het beste kun je even het ziekenhuis bellen en vragen of je de brief kunnen opsturen met het verslag van het onderzoek. Je wilt gewoon de diagnose op papier. Ik kan je met deze informatie geen goed advies geven. Succes!

   antwoord

   • Guus

    26 februari 2018 op 11:48 | #

    Hallo Maikel,

    Goed idee, die heb ik opgevraagd. Verder is het niet erg ingewikkeld. De binnenste meniscus van mijn rechter knie is gewoon helemaal "door".

    antwoord

    • Maikel Korbmacher

     26 februari 2018 op 14:02 | #

     Hoi,

     En blijf je wel klachten houden van je meniscus. Waarin wordt je beperkt? Er zijn 2 opties. Optie 1 is dat je probeert middels krachttraining je spieren te versterken, dit kan eigenlijk alleen wanneer je wel kan trainen zonder pijn. Optie 2 is een deel laten weghalen middels een kleine ingreep.

     antwoord

     • Guus

      27 februari 2018 op 08:57 | #

      Hallo Maikel,
      Dank weer voor je antwoord. Krachttraining doe ik voor zover dat lukt. Operatie optie is alleen het vervangen van een halve knie. De aandoening heet in de brief van de orthopeed: Mediale chondropathie, complete mediale meniscuslaesie. Mijn vraag is: valt dit ook onder gescheurde meniscus?
      Groet, Guus.

      antwoord

      • Maikel Korbmacher

       27 februari 2018 op 10:55 | #

       Hoi Guus,

       Ja een meniscus lease is een vrij algemeen begrip. Je hebt er allerlei vormen van. Maar als er een slijtage component bij zit van het kraakbeen is het wel een ander verhaal. Wat is je precies weten? Stel je vragen even op ons forum, dan krijg je sneller reactie ( http://forum.fysiotherapie4all.nl). Succes!

       antwoord

 • H.Mantingh

  23 oktober 2017 op 14:32 | #

  Ik heb een gescheurde meniscus vanaf 1 juniOntzettend veel pijn.Orthopeet gaf pijnstillers en reeds 2 spuiten in knie.Help niets. Wat nu.

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   20 november 2017 op 11:41 | #

   Beste H. Mantingh,

   Wanneer je veel last blijft houden van je gescheurde meniscus en conservatieve therapie helpt niet kun je met je specialist overleggen of een operatie noodzakelijk is. Ik zou dus met je specialist in gesprek gaan hierover. Succes!

   Mvg Maikel Korbmacher

   antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen


 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal