Hernia middenrug - Thoracale discus hernia

(Ook bekend als; Thoracale discus bulging, Discus uitstulping, HNP, Hernia nuclei pulposi, Intervertebraal discus letsel, Middenrug hernia, Thorax hernia)

hernia midden rug

Een hernia van de middenrug (thoracale discus hernia) is een uitstulping van de kern (nucleus) van de tussenwervelschijf in de middenrug. Een middenrug hernia creeërt niet alleen pijn in de middenrug, maar geeft ook uitstralende pijn richting de ribben, borst, schouderbladen en in sommige gevallen ook de armen. De pijnklachten nemen toe bij verschillende activiteiten, zoals: stofzuigen, lang autorijden, voorover buigen, etc. Een hernia van de middenrug is zowel operatief als conservatief te behandelen. Vaak wordt er voor de conservatieve behandeling gekozen.

Wat is een hernia van de middenrug?

Een hernia van de middenrug (thoracale discus hernia) is een uitstulping van de kern (nucleus) van de tussenwervelschijf in de middenrug. De wetenschappelijke term is Hernia nuclei pulposi.

Wanneer de middenrug naar voren buigt, komen de wervels aan de voorkant van de wervelkolom dichterbij elkaar en komt op dat punt de tussenwervelschijf (discus) onder druk te staan. Dit zorgt ervoor dat de nucleus naar achter wordt geduwd. Wanneer deze belasting te hoog of te langdurig plaats vindt, kan er schade ontstaan aan de kraakbenige ring. Wanneer deze kraakbenige ring scheurt, kan de nucleus zich uitbreiden in de gescheurde ring en is er sprake van een 'discus bulging'. Wanneer deze nucleus gaat uitpuilen (zich door de ring naar buiten beweegt), spreekt men van een discus hernia.

De bewegelijkheid van de thoracale wervelkolom is ten opzichte van de nek en de lage rug zeer beperkt. Deze beperkte bewegelijkheid wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van de ribben (die vast zitten aan de thoracale wervels). Dit is een van de oorzaken waardoor thoracale discus uitstulpingen zo zeldzaam zijn.


De anatomie van de middenrug

De wervelkolom bestaat uit meerdere op elkaar gestapelde botstukken, de wervels. De wervels hebben in het midden een groot gat en in het verlengde van elkaar vormen deze gaten het spinale kanaal. Door dit kanaal loopt het ruggenmerg en de zenuwen. Elke wervel is verbonden met de wervel erboven en de wervel eronder via de 'tussenwervelschijven'. Deze tussenwervelschijven zijn kraakbenige ringen met in het midden een bewegelijke/vloeibare kern: de nucleus.

Wat zijn tekens en symptomen?

Een hernia van de middenrug is een uitstulping van een breuk van de tussenwervelschijf. Bij een breuk komt de kern (nucleus) van de tussenwervelschijf naar buiten en kan deze compressie geven op de zenuwbanen. Dit kan verschillende rugklachten veroorzaken. Vaak heeft men last van middenrug pijn. Hierbij kan uitstralende pijn naar schouder, ribben, borst en soms ook de armen aanwezig zijn. Deze uitstralende pijn kan naar één of naar beide zijde uitstralen. Het uitstralingsgebied is afhankelijk van de locatie van de uitstulping, omdat die bepaalt welke zenuwbaan onder compressie komt te staan. Ook kan men last hebben van tintelingen of spierzwakte in het compressiegebied. In sommige gevallen neemt men een andere houding aan om de pijn te ontzien.

Wat zijn de verschillende oorzaken voor het ontstaan van deze aandoening?

Er zijn verschillende activiteiten die, wanneer langdurig aangehouden of krachtig ingezet, een discus bulging of zelfs een discus uitstulping kunnen veroorzaken. Deze zijn: voorover buigen, een slechte houding (ingezakt), activiteiten waarbij de armen voor het lichaam worden gehouden en tillen. In sommige gevallen kan de aandoening door een banale activiteit worden veroorzaakt, zoals niezen of een klein voorwerp oppakken. Wanneer de discus bulging op deze manier wordt veroorzaakt is het duidelijk dat de discus langdurige overbelast is geweest en dit net te veel belasting was.

De pijnklacht kan geprovoceerd worden door autorijden en geen juist werkhouding achter de computer. Ook kunnen armactiviteiten (koken, stofzuigen etc.), langdurig zitten (onderuitgezakt), tillen en bepaalde middenrug bewegingen de klachten doen toenemen. Hoesten en niezen kan ook provocerend zijn. De meeste personen ervaren ook klachten (stijfheid) wanneer ze 's morgens wakker worden.

Deze factoren kunnen bijdrage bij het ontwikkelen van deze blessure:

Bijdragende factoren in het ontwikkelen van deze blessure kunnen zijn:

  • Slechte houding van de rug
  • Gewrichtstijfheid,
  • Overgewicht,
  • Spierzwakte,
  • Blessuregeschiedenis van de middenrug,
  • Slechte hef- en tiltechniek (ontdek hier de juiste tiltechniek)
  • Een levensstijl waarbij men veel zit (passief)
  • Lichamelijk zwaar werk verricht (overbelasting).

Hoe wordt de diagnose gesteld

De diagnose thoracale hernia kan worden gesteld door een fysiotherapeut of een arts. Een MRI scan of een CT scan kan worden gebruikt om de diagnose te bevestigen. 


Wat is de behandeling?

Een thoracale hernia kan op twee verschillende manieren worden behandeld, namelijk conservatief of operatief. Vaak wordt er voor de conservatief oplossing fysiotherapie gekozen.

De operatieve behandeling van een hernia van de middenrug

Wanneer deze benadering niet genoeg resultaat oplevert of wanneer er sprake is van een ernstige situatie zal er chirurgische interventie plaats vinden. Chirurgische interventie is meestal lastig gezien de chirurg op dit wervelniveau behalve met de zenuwbanen ook rekening moet houden met het ruggenmerg. Na deze interventie is revalidatie noodzakelijk om de stabiliteit op te trainen en de mobiliteit en flexibiliteit van de wervelkolom te behouden.

De conservatieve behandeling van een hernia van de middenrug

Tijdens de conservatieve behandeling evalueert de fysiotherapeut de pijnlijke bewegingen. Rust in combinatie met bewegen is de juiste behandeling. De oefeningen en levensstijladviezen dienen de nucleus (kern) terug in de oorspronkelijk positie te bewegen. Wanneer de kern minder ver uitpuilt, zullen de klachten afnemen en de bewegelijkheid toenemen. Op dit moment zal het weefsel aan de achterkant van de tussenwervelschijf gaan herstellen om op deze manier een her-uitstulping te voorkomen. Klachtenvrij is niet direct probleemvrij. Men zal de stabiliteit oefeningen nog een tijd moeten voortzetten om optimaal resultaat te behalen en te behouden.

De Specialist

Ivo 't Lam

Ivo Lam Berghem en Oss

De behandeling die past bij uw klacht, begint bij de kennis over aandoeningen. Wij schrijven hierover om in begrijpbare taal uit te leggen welke aandoeningen er zijn, zodat iedereen zijn of haar aandoening kan begrijpen. Voel je vrij om vragen te stellen.

Wij streven er naar om binnen 24 uur antwoord te geven op al uw vragen!

Stel hier direct uw vraag

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggenAlle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal