Hamstring Tendinopathie (origo)

(Ook bekend als: Hamstring tendinitis, Hamstring tendinose, Hamstring origo tendinopathie)

Hamstring tendinopathie (origo)

Personen die last hebben van een hamstring tendinopathie (origo) ervaren vaak pijn aan de onderkant van de bilregio. Deze pijn is zal toenemen tijdens rust na een zware activiteit van de hamstring. Denk aan rennen, springen en/of trappen. Zoals bij de meeste blessures, is het belangrijk om niet lang met klachten rond te lopen. Het revalidatietraject zal dan langer duren.

Wat is een Hamstring Tendinopathie?


Wat is de behandeling van hamstring tendinopathie?

Het succes van het behandelen van deze blessure wordt sterk bepaald door de samenwerking met de patiënt. Dit komt voornamelijk omdat het van belang is dat de patiënt het been genoeg laat rusten nadat hij activiteiten heeft uitgevoerd die de pijn doen toenemen. Deze benadering blijft van kracht totdat de patiënt klachtenvrij is. Indien het been meer rust krijgt, kan het lichaam het helingsproces inzetten. Wanneer de patiënt de activiteiten pijnvrij kan uitvoeren, mag de belasting gradueel worden opgevoerd zonder dat de symptomen toenemen, zodat de patiënt langzaam kan terugkeren naar zijn oorspronkelijke dagelijkse activiteiten.

Het negeren van symptomen/klachten kan er voor zorgen dat het probleem chronisch wordt. Een onmiddellijke, gepaste behandeling van een hamstring origo tendinopathie is essentieel voor snel herstel. Wanneer de aandoening eenmaal chronisch is, verloopt het helingsproces veel trager en is de kans dat de aandoening in de toekomst opnieuw optreed groter.

Personen met een hamstring origo tendinopathie hebben meestal voordeel bij het volgen van het R.I.C.E principe. Het R.I.C.E staat voor Relatieve rust, ijs/koelen, Compressie/druk, Elevatie/hoogstand van de arm. Dit principe is effectief in de startfase van de aandoening(de eerste 72 uur) of wanneer er inflammatoire tekens aanwezig zijn. Deze inflammatoire tekens kunnen zijn: roodheid, warmte, zwelling en ochtendpijn of pijn bij rust. Anti-inflammatoire/ontstekingsremmende medicatie kan het helingsproces bevorderen, door de pijn en zwelling te verminderen die gepaard gaat met de inflammatie.

Personen met deze aandoening krijgen tijdens de fysiotherapeutische behandeling, graduele flexibiliteit- en krachtoefeningen voor optimaal herstel. De fysiotherapeut geeft advies en sturing in welke oefeningen het best zijn voor de patiënt.


Welke fysiotherapeutische behandeling wordt er toegepast?

Fysiotherapeutische behandeling van personen met een hamstring tendinopathie is noodzakelijk voor een snel herstelproces, optimale uitkomst en om de kans op het opnieuw optreden van de aandoening te verminderen. De fysiotherapeutische behandeling kan bestaan uit:

 • Weke delen massage (soft-tissue)
 • Elektrotherapie (bijv. Ultrasound)
 • Stretchen
 • Dry Needling therapie
 • Triggerpointtherapie
 • Medical taping of easytaping
 • Gewricht mobilisatie
 • Ijs of warmte therapie
 • Progressieve oefeningen om flexibiliteit, kracht en core-stability te bevorderen
 • Advies
 • Training en activiteit aanpassingen
 • Pilates
 • Graduele opbouw van loopactiviteiten (o.b.v. een loopschema met versnellen en vertragen)

Welke andere behandeling bestaat er?

Indien de fysiotherapeutische behandeling niet aanslaat, kan de fysiotherapeut in overleg, uw huisarts contacteren om zo de verdere richting van de behandeling te bepalen. Dit kan verder onderzoek inhouden, zoals: Röntgenfoto’s, ultrasound, CT scans of een MRI. Of een ander soort behandeling, zoals: medicatie, corticosteroïden injectie of verwijzing naar een gespecialiseerde arts.


Wat houdt een hamstring tendinopathie?

Een hamstring tendinopathie is een overbelastingsletsel van de hamstringpees. Deze aandoening wordt gekarakteriseerd door weefselschade in de pees ter hoogte van de oorsprong van de pees op de pelvis. Dit resulteert in pijn in de bilregio.

De hamstring spieren aan de achterkant van het bovenbeen lopen van de pelvis (origo) tot het bovenste deel van het onderbeen. De hamstring spieren hechten aan op de pelvis via de hamstringpees.

De hamstring spieren zorgen voor het buigen van de knie en het strekken van de heup. Deze spiergroep is voornamelijk actief tijdens rennen, springen en schoppen. Wanneer de hamstrings samentrekken, komt de hamstringpees onder spanning te staan. Wanneer deze pees vaak onder spanning staat, door veel herhalingen of door een grote kracht, kan er schade aan de pees ontstaan. Hamstring origo tendinopathie is een aandoening waarbij er schade is met navolgend ontsteking en degeneratie aan de pees.

Wat zijn de oorzaken voor het ontstaan van de aandoening?

Hamstring origo tendinopathie ontstaat meestal door herhaalde of langdurige activiteiten die de hamstringpees veel belasten. Dit komt typisch voor bij overmatig schoppen, rennen of springen. Soms, kan deze aandoening zich ook plotseling ontwikkelen (lees ook het artikel over scheuring van de hamstring). Dit komt dan meestal doordat er plots een grotere kracht van de hamstringpees wordt gevraagd, dan dat deze aankan. Deze situatie doet zich meestal voor tijdens plotse versnellingen tijdens het rennen of bij een lange trap in de voetbalsport.


Wat zijn tekens & symptomen?

Personen met een hamstring tendinopathie voelen typische pijnklachten in het onderste deel van de bil. Bij minder ernstige gevallen zal een persoon met een hamstring tendinopathie weinig pijn ervaren, maar voornamelijk last hebben van een stijfgevoel in de bilregio. Deze klachten nemen toe tijdens de rust NA activiteiten die veel/sterke activiteit van de hamstring vereisen. Deze activiteiten kunnen bijvoorbeeld zijn: rennen, springen en trappen. De pijn geassocieerd met deze aandoening kan opwarmen met activiteit in de begin fase van het letsel.

Wanneer de aandoening langer aanwezig is, verandert vaak het beeld en ervaart de persoon voornamelijk klachten/toename van de klachten tijdens sport en activiteiten. Personen ervaren typische drukpijn ter hoogte van de hamstringpees. In sommige gevallen kan de persoon zwakte van het onderste lidmaat ervaren, dit voornamelijk wanneer hij probeert te versnellen tijdens het rennen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Gewoonlijk is een anamnese(het typische verhaal dat de patiënt verteld over zijn klacht) in combinatie met een klinisch onderzoek van de fysiotherapeut, voldoende om tot de diagnose te komen. Verdere onderzoek zoals een MRI scan, RX scan of Echografie kan in sommige gevallen bijdrage aan het bevestigen van de diagnose en het vaststellen van de ernst van de aandoening.

Wat is de prognose?

De meeste personen met een hamstring origo tendinopathie genezen goed met adequate fysiotherapie en kunnen binnen een aantal weken weer normaal functioneren. Indien deze aandoening echter al een langere periode aanwezig is, kan de revalidatie maanden in beslag nemen. Vroege fysiotherapeutische interventie is erg belangrijk voor een snel herstel.

Welke factoren kunnen bijdrage tot het ontwikkelen van deze blessure?

Er zijn verschillende factoren die personen gevoelig maken voor het ontwikkelen van een tendinopathie. Deze factoren worden door de fysiotherapeut vastgesteld en gecorrigeerd. Sommige van deze factoren bevatten:

 • Gewricht stijfheid (voornamelijk de heup)
 • Verkorte spieren (voornamelijk de hamstrings en quadriceps)
 • Verkeerde of te zware training
 • Inadequate warming up
 • Spierzwakte (voornamelijk de hamstrings en bilspieren)
 • Slechte pelvis- of core-stabiliteit
 • Inadequate revalidatie na een eerdere hamstringletsel
Oefeningen hamstring tendinopathie origo

Welke oefeningen kan ik doen?

De fysiotherapeut zal de oefeningen selecteren en deze duidelijk uitleggen. De oefeningen worden meestal 1-3x per dag uitgevoerd en mogen geen toename in de klachten veroorzaken. Mogelijke oefeningen kunnen zijn:

 1. Het strechen van de hamsting
 2. Het strekken van de heup met een teraband

Hamstring stretchen voor hamstring origo tendinopathie

Sta recht op. Zet de voet van het aangedane been op een bankje of een stoel. Houd uw rug recht en buig langzaam de knie. U mag hierbij met de handen vlak boven de knie steunen, om zo gemakkelijker uw evenwicht te bewaren. Leun naar voren vanuit de heupen, totdat u mild-/middelmatige stretch voelt aan de achterkant van uw heup/knie. Houd deze stretch 15 sec. aan en herhaal dit 4x. De oefening mag geen toename van klachten veroorzaken.

Heup strekken met teraband

Maak de teraband vast om de voorste stoelpoot en om de enkel van het aangedane been. Sta recht op met de handen op de stoelleuning. Houd uw rug en knie gedurende de oefening gestrekt. Breng langzaam uw been naar achter, waarbij uw de hamstring aanstapt. Beweeg vervolgens langzaam terug naar de startpositie. Herhaal dit 10-20x, zonder pijnklachten.

Lees meer over knieklachten.

Gerelateerde artikelen

De Specialist

Ivo 't Lam

Ivo Lam Berghem en Oss

De behandeling die past bij uw klacht, begint bij de kennis over aandoeningen. Wij schrijven hierover om in begrijpbare taal uit te leggen welke aandoeningen er zijn, zodat iedereen zijn of haar aandoening kan begrijpen. Voel je vrij om vragen te stellen.

Wij streven er naar om binnen 24 uur antwoord te geven op al uw vragen!

Stel hier direct uw vraag

Reacties (2)

 • Rachid Kaddour

  30 november 2016 op 12:27 | #

  Hallo,
  Ik ben rachid
  ik ben 14
  Ik speel voetbal
  En ik ik heb een hamstring tendinopathie
  Ik heb al 18 beurten gehad bij de kiniziest
  En 2 keer bij de dokter geweest
  ik ben vandaag 2maanden en 2weken geblesseerd en voetbal zo lang niet meer, binne 2 weken heb ik een afspraak met een fysiotherapeut
  Mijn vraag is hoe lang ik nog moet wachten om te voetballen?

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   02 december 2016 op 11:08 | #

   Beste Rachid, een hamstring tendinopathie is een blessure waar je lang last van kunt hebben als je er niet goed mee omgaat. Belangrijk is om eerst goed te kijken wat de oorzaak is van het ontstaan van deze blessure. Oorzaken kunnen zijn dat bijvoorbeeld je SI-gewricht, bilspieren of de wervels in de lage rug vast zitten. Wanneer de fysiotherapeut dit heeft beoordeeld, kun je een specifiek behandelplan gaan starten. Belangrijk bij een hamstring tendinose is dat je altijd met excentrische oefeningen gaat starten. Ik hoop je zo voldoende te hebben geholpen. Wanneer wij iets voor je kunnen doen horen we he graag, Succes met je herstel. Mvg Maikel Korbmacher.

   antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen


 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal