Scheur bilspier (Gluteus ruptuur)

(Ook bekend als: Gluteus ruptuur, inscheuring van de bilspier, bilspier overrekking)

Bilspier scheur - Gluteus ruptuur

Een bilspier scheur is een weinig voorkomende blessure. Bij een kleine inscheuring voelen mensen pijn, maar zijn instaat om hun activiteit af te maken. Tevens zullen de meeste klachten ontstaan tijdens de cooling down. In ernstige gevallen is de pijn hevige en moet de persoon stoppen met zijn activiteit. Over het algemeen genezen mensen goed van deze blessure en kunnen na 4 - 8 weken herstellen.


Wat houdt een inscheuring van de bilspier in?

 

Welke fysiotherapeutische behandeling wordt er toegepast?

Fysiotherapeutische behandeling van personen met dit letsel is noodzakelijk voor een snel herstelproces, optimale uitkomst en om de kans op het opnieuw optreden van het letsel te verminderen. De fysiotherapeutische behandeling kan bestaan uit:

  • Weke delen massage (soft-tissue)
  • Elektrotherapie (bijv. Ultrasound)
  • Dry-Needling therapie
  • Triggerpointtherapie
  • Medical taping of Easytaping
  • Gewricht mobilisatie
  • Stretchen
  • ijs of warmte therapie
  • Progressieve oefeningen om flexibiliteit, kracht, core stability en balans te bevorderen
  • Advies
  • Training en activiteit aanpassingen

Welke andere behandeling bestaat er?

Indien de fysiotherapeutische behandeling niet aanslaat kan de fysiotherapeut in overleg, uw huisarts contacteren om zo de verdere richting van de behandeling te bepalen. Dit kan verder onderzoek inhouden, zoals: Röntgenfoto’s, ultrasound, CT scans of een MRI. Of een ander soort behandeling, zoals: medicatie of verwijzing naar een gespecialiseerde arts. In zeldzame gevallen of in geval van een complete Gluteus ruptuur, zal chirurgische interventie een optie zijn.


Wat is een bilspier scheur?

Een scheur in de bilspier is een blessure die niet vaak voorkomt. Deze blessure wordt gekenmerkt door het scheuren van één of meer bilspieren (musculus Gluteus).

De bilspieren bestaan uit 3 verschillende spieren: Gluteus maximus, Gluteus medius en Gluteus minimus. Deze spieren zijn gesitueerde aan de achterkant van het bekken en vormen samen de bil. De spieren beginnen op de pelvis en hechten aan op de bovenkant van het heupbot (femur). De spieren zorgen voor het strekken van de heup, stabiliseren van de pelvis en dragen bij aan uitwaartse bewegingen van de heup. Deze spieren zijn voornamelijk actief tijdens rennen, springen, squaten en uitvalspassen(lunge). Tijdens het aanspannen, komen de spieren op spanning te staan. Wanneer deze spanning overmatig is, door te veel herhalingen of door een te zware kracht, kan een bilspierscheuren. Deze blessure noemt men gluteus scheur.

Een scheur in de spier kan variëren van een kleine partiele scheur waarbij er minimale pijn en minimaal verlies van functie optreedt, tot een complete ruptuur. Bilspierscheuren variëren van graad 1 tot graad 3 en worden als volgend geclassificeerd:

Graad 1: Een klein aantal spiervezels is gescheurd. Dit resulteert in een beetje pijn, maar de functie blijft behouden.

Graad 2: Een significant aantal spiervezels is gescheurd. Dit resulteert in middelmatig functie verlies.

Graad 3: Alle spiervezels zijn gescheurd. Dit resulteert in groot functie verlies en wordt: ‘Gluteus ruptuur’ geno

Wat zijn de oorzaken voor deze aandoening?

Het ontstaat meestal tijdens plotselinge aanspanning van de spier. Dit doet zich meestal voor wanneer men zich in een bepaalde positie bevindt of wanneer men een stretch uitvoert. Soms ontstaat de scheur wanneer een persoon vanuit stilstand wil versnellen, een explosieve sprong maakt of wanneer men een zwaar gewicht wil liften(bijvoorbeeld tijdens het squaten of lunges). In sommige gevallen ontstaat deze blessure door herhaalde spanning op de pees, in combinatie met overbelasting (zoals overmatig lopen of rennen).

Deze blessure komt voor bij ren- en springsporten, zoals: voetbal, basketbal, rugby, fitness en atletiek. Het komt vaker voor bij oudere atleten, voornamelijk wanneer er geen adequate warming-up wordt gedaan.

Wat zijn de tekens & symptomen

Scheur bilspier - inscheuring bilspier

Personen met een Gluteus scheur voelen tijdens het ontstaan van het letsel een plotselinge scherpe pijn of een trekkende sensatie in de bilregio. In minder ernstige gevallen kan de persoon zijn activiteit afmaken en zullen de symptomen pas optreden tijdens zijn cooling-down. In ernstige gevallen zal de persoon niet in staat zijn om zijn activiteit af te maken en zal hij direct erna moeizaam lopen.

Personen ervaren een toename van pijn tijdens activiteiten die de bilspieren belasten, zoals: wandelen (heuvel op), traplopen, rennen, springen, squaten, uitvalspassen, zitten en bij het krachtig aanspannen van de bilspieren (de billen samen knijpen). Ook hebben deze personen vaak last van pijn en stijfheid tijdens rust NA de bovenstaande activiteiten. De klachten zijn sterk aanwezig tijdens het lopen in de ochtend, vlak na het opstaan.

Tijdens deze blessure kan er zwelling, spierspasme en blauwverkleuring in de bilregio ontstaan. De klachten kunnen toenemen tijdens het stretchen van de bilspier en bij het duwen op de aangedane spier.

Welke factoren kunnen bijdrage tot het ontwikkelen van deze blessure?

Er zijn verschillende factoren die personen gevoelig maken voor het ontwikkelen van deze blessure. Deze factoren worden door de fysiotherapeut vastgesteld en gecorrigeerd. Sommige factoren kunnen zijn; weinig flexibiliteit (bilspieren en heupbuigers), inadequate conditie van de bilspieren, spierzwakte (voornamelijk de bilspieren en de hamstrings), verkeerde, overmatige of te zware training, inadequaat herstel tussen de sportsessies, slechte rentechniek, slechte biomechanica,slechte houding, inadequate fitness, vermoeidheid, inadequate warming-up, slechte core stabiliteit, weinig zenuwstretch mogelijk, spierdisbalans, inadequate revalidatie na een eerder lage rug blessure.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Meestal is een anamnese(het typische verhaal dat de patiënt verteld over zijn klacht) in combinatie met een klinisch onderzoek van de fysiotherapeut, voldoende om tot de diagnose te komen. Verder onderzoek, zoals een RX scan, CT scan, MRI scan of Ultrasound kan in sommige gevallen bijdrage aan het bevestigen van de diagnose, het uitsluiten van andere aandoeningen en het vaststellen van de ernst van het letsel.

Wat is de prognose bij een bilspier scheur?

Personen met een kleine scheur in de spier genezen goed met adequate fysiotherapie en zijn binnen een 1-3 weken terug op hun oorspronkelijke (activiteiten)niveau. Indien er sprake is van een grotere scheur, kan het herstel 4-8 weken of langer in beslag nemen. Wanneer er sprake van een complete ruptuur is, kan er chirurgische interventie nodig zijn. Dit wordt gevolgd door een intensieve revalidatie, waarbij de terugkeer naar sport of activiteiten 6 maanden of langer kan duren.

Gerelateerde artikelen

De Specialist

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut Maikel Korbmacher Berghem

De behandeling die past bij uw klacht, begint bij de kennis over aandoeningen. Wij schrijven hierover om in begrijpbare taal uit te leggen welke aandoeningen er zijn, zodat iedereen zijn of haar aandoening kan begrijpen. Voel je vrij om vragen te stellen.

Wij streven er naar om binnen 24 uur antwoord te geven op al uw vragen!

Stel hier direct uw vraag

Reacties (24)

  • Bram Christenhusz

    13 juni 2016 op 19:59 | #

    Ik heb een blessure tussen mijn bil en mijn hamstring aan de buitenkant van mijn been. Wat kan dit zijn?

    antwoord

    • Maikel Korbmacher

      14 juni 2016 op 12:37 | #

      Beste Bram, dit kan verschillende oorzaken hebben. Het is erg lastig om dit uit jou verhaal te halen. Het beste kun je even contact opnemen met een fysiotherapeut in de buurt. Mvg Maikel Korbmacher

      antwoord

  • Jessica

    18 mei 2016 op 08:11 | #

    Beste Maikel, Ik heb ook een blessure opgelopen tijdens het hardlopen. Mijn hamstrings zijn erg verkort doordat ik altijd slecht rekoefeningen heb gedaan. Na een wedstrijd 2 weken terug wilde ik weer wat meer op snelheid gaan trainen. Ik hield er echter een hele stekende pijn aan over die niet meer 'weg ' te lopen valt. Ik voel kloppingen en heb erg pijn met zitten. Ik loop nu bij een fysiotherapeut (die behandelt lokaal en ik heb rekoefeningen) en ben gaan fietsen (wielrennen) omdat ik veel moeite heb om ineens 'niks' te doen. De pijn vermindert echter totaal niet. Ik vraag me af of ik wel kan blijven fietsen of ik beter volledig rust moet nemen. De pijn zit op de aanhechting bij de zitknobbel. Heel vervelend. Een sprintje om de trein te halen gaat al niet, dan lijk ik weer teug bij af. Kan je advies geven? groeten Jessica

    antwoord

    • Maikel Korbmacher

      18 mei 2016 op 09:12 | #

      Hoi Jessica, dit lijkt op een hamstring tendinopathie maar dat is natuurlijk moeilijk te beoordelen zo. Is de pijn langzaam op komen zetten of heb je een 'acute' scherpe pijn gevoeld? Als je pijnvrij kan fietsen is dit een goede beweging. Voor herstel moet je echt even rust houden en langzaam de belastbaarheid opbouwen. Doe dit in overleg met je fysiotherapeut. Mvg Maikel Korbmacher

      antwoord

  • Marja

    10 mei 2016 op 06:46 | #

    Beste Maikel,
    Ik ben aan het oefenen voor de Vierdaagse van Nijmegen. Sinds 2 weken geleden heb ik bij de wat langere afstandsoefeningen (15+ km) een steeds erger wordende zeurende pijn in mijn linker bil (onderkant bot). De vorige (twee) keren heb ik zonder problemen de vierdaagse gelopen (en andere wandelingen). Na nachtrust is de pijn nagenoeg weg. (nog een klein beetje aanwezig op de 'achtergrond'). Ik ben 57 jaar en heb een zgn. 'zittend' beroep. Wat raad je me aan? (Nog ongeveer 10 weken te gaan tot aan de vierdaags met per week één kortere (10-15 km) wandeling en één grotere wandeling (30-40 km)

    antwoord

    • Maikel Korbmacher

      10 mei 2016 op 11:32 | #

      Beste Marja, deze blessure lijkt niet op een bilspier scheur maar om een aanhechting probleem van de hamstring. Met wandelen belast je de hamstring erg veel waardoor er een probleem kan ontstaan op je zitbeen. Mijn advies is om contact op te nemen met een fysiotherapeut om de klachten helder in beeld te brengen. Succes, en als we iets voor je kunnen doen horen we het wel. Mvg Maikel Korbmacher

      antwoord

  • Bianca

    09 januari 2016 op 21:47 | #

    Beste, ik heb afgelopen dinsdag ern verkeerde beweging gemaakt waarbij ik irys in mijn rechter bil hoorde "scheuren" dit gevolgd met een Gevoel van hete vloeistof die vloeide kon niets meer en lag verstijfd van de pijn op de grond .. Nu inmiddels asn 45 mg morfine en pijn komt er doorheen kan dit een Gescheurde bilspier zijn

    Met vriendelijke groet
    Bianca

    antwoord

    • Maikel Korbmacher

      17 januari 2016 op 13:01 | #

      Beste Bianca, als je een acute/ scherpe pijn hebt gevoeld in je bilspier dan is de kans groot dat je een gescheurde bilspier hebt opgelopen. Ik raad je aan even contact op te nemen met een fysiotherapeut om deze klacht goed te beoordelen en te behandelen. Mvg Maikel Korbmacher

      antwoord

  • Heaven

    05 november 2015 op 15:00 | #

    hallo

    Ben over 14 dagen gevallen van de trap en met mijn bil en been op de trap gevallen. Nu in mijn bil zit een deuk en precies een lange dikke naad deze doet pijn al ik ga zitten mijn been is beneden kant aan de zijkant geraakt daar zit een bult en ziet erg rood. Mijn voet blijft gezwollen en is moeilijk om op te stappen. Wat kan doen om dit te verhelpen.

    antwoord

    • Maikel Korbmacher

      05 november 2015 op 15:26 | #

      Beste, ik denk niet dat het een scheur van de bilspier is maar een kneuzing van de bil. Wel is het raadzaam om hier voor de zekerheid even naar te laten kijken, omdat het erg lastig is via bovenstaande verhaal te beoordelen wat er precies aan de hand is. U kunt een afspraak maken door te bellen met 0412-404035 of mail naar administratie@fysiotherapie4all.nl. Mvg Maikel Korbmacher

      antwoord

  • jacqueline

    04 juni 2015 op 08:39 | #

    Ik heb reeds artrose in mijn onderrug/versleten rugwervel.
    Ik nam laatst een trap met een iets te hoge tree wat ongelukkig en voelde het direct in mijn bilspier schieten. Lopen ging 2 dagen erg moeizaam, trappen lopen kan ik na 1,5 week nog steeds niet zonder heel veel pijn. Het lijkt ook net of ik op een botje zit. Klinkt misschien raar, maar zo voelt het wel. En zitten ga na een korte tijd gewoon zeer doen. Ik hoop dat je mij kan antwoorden. Groet Jacqueline

    antwoord

    • Maikel Korbmacher

      15 augustus 2015 op 10:05 | #

      Beste Jacqueline, deze bilspier klachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Het is erg lastig om dit goed in te schatten via deze weg. Het kan zijn dat u een scheurtje in uw bilspier heeft opgelopen. Het best kunt u contact opnemen met uw fysiotherapeut. Mvg Maikel Korbmacher

      antwoord

  • Janine

    23 mei 2015 op 19:25 | #

    Precies een jaar geleden viel ik van een eikenhouten trap. Met een kleiharde klap kwam ik precies op de rand terecht en dat resulteerde in een enorme deuk in mijn bil en een flinke bloeduitstorting die zelfs doorliep tot in mijn andere bil. Na een half jaar was de deuk in mijn bil nog even groot en is er door een fysiotherapeut een echo gemaakt. Hierop is te zien dat de grote bilspier is gescheurd over 5 cm en dat de scheur 1 cm. open stond. Nu, een jaar na de val heb ik nog dagelijks( spier) pijn in de bil en verminderde kracht. Wat zou ik nog kunnen doen om dit te verbeteren? Kom ik ooit nog van de pijn en de lelijke deuk in mijn bil af?

    antwoord

    • Jacolien Tempelman

      27 juni 2017 op 16:47 | #

      Is de deuk verdwenen inmiddels. Heb nml hetzelfde probleem. Ik ben enkele maanden geleden ook van de trap gevallen met een deuk als gevolg. :-(

      antwoord

      • Maikel Korbmacher

        28 juni 2017 op 06:53 | #

        Hoi Jacolien, vervelend zeg. Kunnen wij misschien iets voor je doen?

        antwoord

    • Maikel Korbmacher

      15 augustus 2015 op 10:12 | #

      Beste Janine, Sowieso is het raadzaam om krachttraining voor uw bilspieren te gaan doen. Daarnaast is het belangrijk om een goede bewegelijkheid te krijgen in uw bilspieren en heupgewricht. Eventueel is triggerpointtherapie / dry needling een goede interventie om uw bilpijn te verminderen. Triggerpoints in uw bil kunnen er namelijk voor zorgen dat u bilpijn blijft houden en u krachtverlies heeft. Met vriendelijke groet, Maikel Korbmacher

      antwoord

  • Adil Dada

    28 april 2015 op 20:05 | #

    Ik heb een enorme pijn aan mijn linkerbil spier en weet niet precies in welke graad scheuring ik zit...Ik kan nauwelijks lopen en voorover buigen doet enorm pijn, zelfs als ik sniez dan doet het enorm pijn in mijn bilspier. Ik weet nog steeds niet hoe dit is gebeurt omdat ik niet gesport of iets fysieks heb gedaan. Ik heb pijnstillers en een coldpack gebruikt maar de pijn is voor mijn gevoel alleen mijn sterker geworden. Wat is u diagnose en wat raad u mij aan.
    Vriendelijke Groet,
    Adil

    antwoord

    • Maikel Korbmacher

      15 augustus 2015 op 10:19 | #

      Beste Adil, waarschijnlijk is dit geen scheuring. Meestal komt een scheuring alleen voor als u een acuut moment in uw bil heeft gehad. Het lijkt op het 'piriformis syndroom' of u heeft een zenuw knel zitten in uw rug. Triggerpointtherapie / dry needling therapie kunnen vaak helpen bij deze klachten. Laat het even beoordelen door een fysiotherapeut. Mvg Maikel Korbmacher

      antwoord

  • Anko Kuyt

    21 maart 2015 op 07:00 | #

    Ik heb al maanden last van een branderig gevoel in de linker bilspier. Ook heb ik aan die kant al een paar jaar een snapping hip. Met dry needling zijn er wel diverse knopen in de spieren van de rug en bil verdwenen maar de pijn blijft bij het wielrennen. Ook 's ochtends bij het opstaan en bij het zitten.

    antwoord

    • Maikel Korbmacher

      24 maart 2015 op 19:59 | #

      Beste Anko, de branderige pijn in je bil kan meerdere oorzaken hebben. Welke spieren hebben ze behandeld met dry-needling therapie?

      antwoord

  • Renske Bos

    18 januari 2015 op 22:02 | #

    Ik ben ruim een jaar geleden aangereden door een auto. De plek die de klap heeft opgevangen was de streek onderin m'n rug. Er waren geen breuken te zien. Echter de klachten hielden aan. Een MRI liet geen letsel zien en de fysiotherapie had niet het gewenste effect. Ik ben nu begonnen aan een revalidatietraject om met chronische pijn te leren functioneren. Na een paar sessies met de fysiotherapeute was daar ineens alsnog een diagnose; Piriformis syndroom. Na de nodige research kwam ik ook terecht bij het hier genoemde letsel, de gluteusscheur, en herkende ik in het klachtenbeeld heel erg de eerste periode na het ongeluk. Ik vraag me nu af of een gluteus scheur de oorzaak kan zijn van het pirifirmis syndroom? En mag ik zelf na al die tijd vragen om medisch onderzoek dat uitsluitsel kan geven?

    antwoord

    • Maikel Korbmacher

      03 februari 2015 op 19:42 | #

      Beste Renske, wanneer het piriformissyndroom is vastgesteld raad ik je aan om dry-needling therapie te proberen. Middels deze therapie kunnen we gericht de piriformisspier laten ontspannen waardoor klachten verholpen kunnen worden. Succes...

      antwoord

  • Sam v Dorst

    08 juni 2014 op 22:57 | #

    Dank je wel voor de heldere en concrete informatie! Vanmiddag met de hockey heb ik volgens mij, adh van deze informatie, een tweede graads scheuring opgelopen. Eerst dacht ik dat het een soort krampachtige verrekking was, maar uiteindelijk ben ik toch gaan googlen en heb hier alles-in-1 gevonden wat ik zocht. Het is me duidelijk dat ik dit serieus moet nemen en zo snel als kan een fysiotherapeut moet opzoeken. Bedankt voor het delen en publiek maken! Top.

    antwoord

    • Maikel Korbmacher

      13 juni 2014 op 12:52 | #

      Graag gedaan Sam en bedankt voor je complimenten. Succes met de revalidatie!

      antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen