Gebroken pols

Wilt u snel herstellen van uw gebroken pols?

gebroken polsWat is een gebroken pols?

Bij een gebroken pols (ook wel pols fractuur genoemd) is er sprake van een breuk in het spaakbeen (distale radius fractuur) en/of de ellepijp. Het spaakbeen en de ellepijp zijn de twee lange botten in je onderarm. Het polsgewricht bestaat uit meerdere gewrichtjes. Het spaakbeen vormt een gewricht met een aantal handwortelbeentjes (radiocarpale gewricht) en ook vormen de ellepijp en het spaakbeen onderling een gewricht (distale radio-ulnaire gewricht). Ook vormen de handwortelbeentjes onderling gewrichten. 

In de pols bevinden zich veel bandjes, pezen en spieren die er samen voor zorgen dat de pols sterk en stabiel is. Toch kan het zijn dat een hard inwerkende kracht leidt tot een breuk in één van de botstukken van de pols. Men spreekt dan van een pols fractuur. Dit kan variëren van een kleine botscheuring, tot een volledige breuk (met evt. verplaatsing van botdelen). Men kan verschillende typen polsfracturen onderscheiden: Colles fractuur, Barton fractuur en Smith fractuur. De Colles fractuur is de meest voorkomende breuk. Hierbij is de pols tijdens het trauma achterover geklapt.

Wat zijn de oorzaken?

Vaak is een val op de pols de oorzaak van een breuk. Bij een val vangen mensen zich vaak op met hun handen en daarbij komt er een grote inwerkende kracht op de pols. Andere mogelijke oorzaken zijn harde klappen op de pols tijdens bijvoorbeeld sportwedstrijden of ten gevolge van een verkeersongeluk. Mensen hebben meer kans op polsbreuken wanneer de botdichtheid laag is. Dit wordt ook wel osteoporose genoemd. Dit wordt vooral bij ouderen gezien.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Kenmerken van een gebroken pols zijn pijn in de polsregio en zwelling van de pols. Vaak is bewegen van de pols (of knijpen met de hand) niet of nauwelijks mogelijk. Ook verergert druk op de pols vaak de pijn. Afhankelijk van de grootte en locatie van de fractuur kan er een afwijkende stand van de pols te zien zijn en kan er ook koudheid van de hand optreden. Ook stijfheid kan voorkomen bij deze blessure.

Wat is de behandeling?

In de meeste gevallen is het dragen van gips gedurende 4-6 weken voldoende om de breuk te laten helen. Wanneer de botdelen verplaatst zijn, is soms een operatie nodig om de botdelen weer op hun plek te zetten (anders kunnen de botdelen niet goed aan elkaar groeien).
Als de breuk goed genezen is (dat kan men zien op een röntgenfoto), kan fysiotherapie gestart worden. Het behandelplan zou kunnen bestaan uit:

- Oefentherapie
Vooral oefeningen om de mobiliteit van de pols te herwinnen zullen belangrijk zijn. Na het dragen van het gips wordt de pols erg stijf en kan men de pols vaak niet goed buigen en draaien. Hier krijgt u van ons oefeningen voor. Daarnaast zijn ook stabiliteits- en krachtoefeningen onderdeel van de behandeling. De spierkracht en daarmee ook de stabiliteit van de pols is door het dragen van het gips namelijk afgenomen.

- Mobiliseren
Door mobilisatietechnieken kunnen we het verlies aan mobiliteit van de pols opheffen. Het hebben van een optimale mobiliteit is noodzakelijk om uw dagelijkse activiteiten te hervatten en om de kracht van de polsspieren weer op te kunnen bouwen.

- Taping
De eerste periode nadat het gips eraf is, kan tapen van de pols fijn zijn om de pols te stabiliseren. Men zal nog kracht missen waardoor de pols wat instabiel kan aanvoelen. Ook kunnen er tapetechnieken toegepast worden waarbij spieren meer ontspannen of juist meer geactiveerd worden.

- Massage/Dry needling
Als er door de immobilisatie van de pols triggerpoints in de spieren van de onderarm ontstaan zijn, kunnen we deze behandelen met massage of dry needling. Hiermee treedt er direct ontspanning van de spier op, wat ook de mobiliteit van de pols ten goede komt.

- Brace
Bij aanhoudende klachten na een pols breuk kan men ervoor kiezen tijdelijk een brace te dragen. Dit geeft de pols meer rust waardoor het weefsel beter de kans krijgt te herstellen. Wij kunnen u hierin adviseren.

- Advies belasting/belastbaarheid
Tot slot zullen we u ook adviseren hoe u uw dagelijkse belasting op de pols weer kan opbouwen. Dit moet gedoseerd gebeuren, omdat er anders overbelastingklachten van spieren, pezen of banden kunnen ontstaan.

Welke oefeningen kan ik doen bij een gebroken pols?

Wanneer u oefeningen wilt gaan doen is het altijd raadzaam om eerst contact met uw fysiotherapeut op te nemen. Het herwinnen van de mobiliteit van de pols is het belangrijkste doel van de behandeling. Hieronder leest u welke oefeningen u hiervoor kunt doen. Voor een uitgebreider oefenschema kunt u contact met ons opnemen!

1. Vuist maken
Maak 10 keer achter elkaar een vuist. Strek tussendoor telkens de hand en de vingers weer volledig.

2. Buigen pols
Buig de pols eerst volledig de ene kant op, houd deze positie even vast, en beweeg de pols daarna op dezelfde manier de andere kant op. Ook deze eindstand weer een paar tellen vasthouden. Herhaal dit 10 keer.

3. Duim-vingertoppen aantikken
Beweeg de top van de duim één voor één naar de vingertop van de vingers. Herhaal dit 5 keer voor alle vingers. 

Gerelateerde artikelen

De Specialist

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut Maikel Korbmacher Berghem

De behandeling die past bij uw klacht, begint bij de kennis over aandoeningen. Wij schrijven hierover om in begrijpbare taal uit te leggen welke aandoeningen er zijn, zodat iedereen zijn of haar aandoening kan begrijpen. Voel je vrij om vragen te stellen.

Wij streven er naar om binnen 24 uur antwoord te geven op al uw vragen!

Stel hier direct uw vraag

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen


 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal