Gebroken middenvoetsbeentje

Gebroken middenvoetsbeentje

Het breken van een middenvoetsbeentje is een vervelende blessure. Mensen ervaren veel pijn bij het afwikkelen van de voet tijdens het lopen. Hierdoor worden sommige mensen beperkt in het uitvoeren van taken in het dagelijks leven. Hoe snel mensen genezen van de blessure is afhankelijk van de ernst. Wanneer er meerdere fracturen zijn zal het herstelproces minder snel verlopen.


Wat houdt een gebroken middenvoetsbeentje in?

 

Wat is een gebroken middenvoetsbeentje?

Een gebroken middenvoetsbeentje wordt ook wel een metatarsale fractuur genoemd. Een voet bestaat uit een voetwortel, een middenvoet en de tenen. De middenvoet bestaat uit vijf middenvoetsbeentjes (ook wel ossa metatarsalia genoemd). Er kan een acute breuk in deze botstukken voorkomen, maar ook kan een breuk geleidelijk aan ontstaan door langdurige overbelasting (stressfractuur).

Wat zijn de oorzaken bij deze aandoening?

Een acute fractuur van een middenvoetsbeentje kan ontstaan door een directe, grote klap op het botstuk, zoals een val op de voet van grote hoogte, een schop tegen de voet, een verkeersongeluk of doordat iemand op uw voet gaat staan. Daarnaast kan ook een verdraaiing van de voet leiden tot een dergelijke breuk.
Er kan ook een niet-acute breuk in de middenvoet optreden. Dit wordt een stressfractuur genoemd. Deze ontstaat wanneer de middenvoet vaak en langdurig overbelast wordt. Dit ziet men bijvoorbeeld bij soldaten die lange marsen lopen of bij hardlopers die vaak lange afstanden rennen. Ook heeft men meer kans op fracturen wanneer de botdichtheid van de botten lager is. Dit wordt ook wel osteoporose of botontkalking genoemd.

metatarsale-fractuur-behandeling

Wat zijn tekens & symptomen?

Bij een acute breuk ontstaat er zwelling en kan er ook een bloeduitstorting zichtbaar zijn. Men ervaart een lokale pijn en de beweeglijkheid van de voet kan afnemen. Dit kan men merken bij het afwikkelen van de voet tijdens het lopen. In sommige gevallen is lopen echter niet mogelijk. Ook is druk op het middenvoetsbeentje erg pijnlijk.
Bij een stressfractuur van een middenvoetsbeentje zijn de symptomen vaak milder, omdat deze fracturen langzaamaan ontstaan en aanvankelijk niet zo groot zijn. Ze beginnen meestal met een klein botscheurtje, maar kunnen naarmate men de voet langer blijft overbelasten, groter worden. De pijn is hierbij aanvankelijk alleen tijdens of vlak na de belasting aanwezig en ook is er vaak maar een lichte zwelling te zien. Met de tijd verergeren deze symptomen en kan de pijn ook zonder de voet te belasten aanwezig zijn.

Wat is de behandeling?

Afhankelijk van het aantal fracturen en de grootte van de breuk kan men operatief of conservatief behandeld worden. Bij meerdere breuken of wanneer de botstukken na de breuk niet meer in de juiste positie staan, kiest men vaak voor een operatieve behandeling. Hierbij worden de botstukken weer in de juiste positie gezet en worden ze gefixeerd met fixatiemateriaal. Wanneer de botstukken nog in de juiste positie staan, voldoet soms een stevige schoen al om de breuk te laten genezen.

Bij stressfracturen is een operatie meestal niet nodig. Hierbij is het belangrijk om de middenvoet niet meer zwaar te belasten om zo het bot de kans te geven te genezen. Na gemiddeld zes weken is een breuk geheeld en daarna kan de belasting op de middenvoet langzaam opgebouwd worden. Dit kan eventueel onder begeleiding van één van onze fysiotherapeuten

Gerelateerde artikelen

De Specialist

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut Maikel Korbmacher Berghem

De behandeling die past bij uw klacht, begint bij de kennis over aandoeningen. Wij schrijven hierover om in begrijpbare taal uit te leggen welke aandoeningen er zijn, zodat iedereen zijn of haar aandoening kan begrijpen. Voel je vrij om vragen te stellen.

Wij streven er naar om binnen 24 uur antwoord te geven op al uw vragen!

Stel hier direct uw vraag

Reacties (24)

  • Cathy

    13 maart 2018 op 21:43 | #

    Een jaar geleden hebben ik mijn buitenste middenvoetsbeetje gebroken, ik heb er toen een weekje gips omheen gehad. Volgens de arts was dat genoeg. Omdat ik nog veel pijn ervaarde heb ik nog enkele weken met krukken gelopen. Maar nog steeds heb ik na een jaar nog veel klachten aan mijn voet, ik kan maar 1 soort schoenen aan omdat de rest teveel pijn geeft. Is dit normaal?

    antwoord

    • Maikel Korbmacher

      04 april 2018 op 09:12 | #

      Beste Cathy, na een jaar zou je eigenlijk geen klachten meer moeten hebben. In de praktijk zien we regelmatig dat mensen met een gebroken middenvoetsbeentje die klachten blijven houden. Dit kan te maken hebben met zenuwen rondom de breuk beschadigd zijn. Het beste kun je even contact opnemen met je specialist en dit bespreken. Succes!

      antwoord

  • calvin

    11 maart 2018 op 00:55 | #

    hallo, ik ben gisteren tijdens het basketballen erg hard onderuit gegaan door een hoge sprong.
    ik ben heel verkeerd terecht gekomen ( buitenkant van mijn linkervoet ) met rond de 78kg gewicht.
    het viel eerst nog wel mee dacht ik totdat rond de avond ik hellemaal niet meer op mijn voet kon staan dus vraag me af of het misschien gebroken is? ik zit in de strak fitness schema waar ik helaas niet mee verder kan deze tijd.

    mvg

    antwoord

    • Maikel Korbmacher

      04 april 2018 op 09:09 | #

      Beste Calvin, het is erg lastig om zo te zeggen of het gebroken is. Heb je een 'knak' geluid gehoord? Kusje op je voet staan? Als je het niet vertrouwd zou ik even contact met je huisarts opnemen en een x-foto laten maken. Succes!

      antwoord

  • Rachel

    01 augustus 2017 op 20:13 | #

    Mijn zoontje van 13 heeft zijn middenvoetsbeentje van zijn 2e teen gebroken nadat hij in een woedebui hard tegen een kast aantrapte. Hij was toen bij zijn vader (wij zijn gescheiden) en die vond het niet nodig om met hem naar de dokter te gaan, omdat hij weinig pijn had.
    Mijn zoontje heeft autisme en hij ervaart sommige prikkels zoals bijvoorbeeld pijn prikkels anders. Hij schreeuwt moord en brand als zijn nagels geknipt moeten worden, maar met een gebroken voet loopt hij dus gewoon door.
    Omdat ik het niet vertrouwde ben ik gisteren toen hij weer thuis kwam toch naar de huisarts gegaan en is er een foto gemaakt. De knokkel van zijn 2e middenvoetsbeentje is afgebroken.
    Maar omdat hij er al 5 dagen meeloopt en nauwelijks pijn heeft doen ze er niets mee.
    Zat me niet lekker dus vandaag met de foto terug naar de huisarts. Die heeft de orthopeed in het ziekenhuis gebeld en die had dezelfde diagnose.
    Oké dan zal het zo zijn, maar toch zit het me niet lekker. Hij moet een beetje rustig aan doen. Maar dat is lastig als je niet geremd wordt door pijn. Want die voelt hij dus niet door zijn hoge pijn grens .

    Hij loopt wel anders. Meer op de zijkant van zijn voet. Aan de kant van zijn kleine teen. Volgens hem zelf niet omdat het pijn doet, maar omdat zijn voet dik is.

    Maar om een einde te maken aan mijn lange verhaal. Is fysiotherapie straks verstandig? En op welke termijn?
    Hij voetbalt graag. Wanneer zou dit weer kunnen?

    antwoord

    • Maikel Korbmacher

      29 augustus 2017 op 08:00 | #

      Beste Rachel, je ziet inderdaad vaak bij een gebroken middenvoetsbeentje dat orthopeden het advies geven om er niets mee te doen. Voor kinderen is het lastig natuurlijk om rust te houden dus ik begrijp je bezorgdheid. Mijn advies is om contact op te nemen met een fysiotherapeut. De specialist kan tips en adviezen geven hoe om te gaan met zijn voet. Overbelasting draagt niet bij aan herstel. Succes!

      antwoord

  • Tomas

    31 juli 2017 op 17:16 | #

    Ik heb 4 maanden geleden mijn middenvoetsbeentje gebroken bij mn linkervoet. Hiervoor heb ik gips gehad en na 6 weken ben ik weer gaan sporten. Ik sport best veel (zo'n 6 keer per week) en dat ging goed tot zo'n 4 weken geleden toen ik weer een krakje voelde in mijn voet. Na een mri kwam eruit dat er een barstje in zat, en zit nu met een bone stimulator, maar ik moet 10 augustus eigenlijk alweer fit zijn. Is het goed om mn voet een beetje te belasten of duurt het daardoor alleen maar langer? Ik wil er gewoon zo snel mogelijk vanaf omdat ik de voorbereiding van het nieuwe seizoen mee moet doen. Ik kan nu wel gewoon lopen (dat kan ik al 3 weken) maar als ik vol sport ben ik bang m weer kapot te maken. Is een pin erin laten zetten een optie? Help

    antwoord

    • Maikel Korbmacher

      28 augustus 2017 op 17:46 | #

      Beste Tomas, wat vervelend zeg. Het is voor mij even belangrijk om te weten hoe lang je nu alweer rust hebt gehad nadat je voor het laatst een scheurtje in je bot hebt opgelopen. Mijn advies is om niet te snel te beginnen, een bot moet goed geconsolideerd zijn voordat je het weer gaat belasten. Kijk ook even wat voor schoeisel je hebt. De smalle voetbalschoenen geven een vergrote kans op een breukje in je middenvoetsbeentje. Neem ook altijd contact op met een fysiotherapeut voor een goed behandelplan. Succes!

      antwoord

  • Sonja Otte

    05 juli 2017 op 05:23 | #

    hoi! mijn 5de middenvoetsbeentje heb ik 3,5weken geleden gebroken.
    2,5weken gips gehad en sinds verleden week mag ik lopen.
    mijn voet heb ik eigenlijk geen last van (is nog gezwollen enzo, maar geen echte pijn aan, ook niet bij belasting), mijn probleem is mijn kuit. sochtends nadat deze rust heeft gehad kan ik helemaal niks, kuit is pijnlijk en stijf. als ik dan door de dag wat gelopen heb gaat het steeds beter, maar de kuit blijft hinderlijk.
    is dit normaal of moet ik hiermee nog eens naar een dr??

    antwoord

    • Maikel Korbmacher

      07 juli 2017 op 08:28 | #

      Beste Sonja, deze klachten zijn heel normaal. Je hebt 2,5 week in het gips gezeten met als gevolg dat je spieren fors verzwakt zijn (atrofie). Wanneer het gips eraf gaat en je weer gaat lopen hebben je kuitspieren tijd nodig om weer op kracht te komen. In sommige gevallen kan er trombose voorkomen, de kuit wordt dan heel hard, dik en rood. In dit geval moet je contact opnemen met je huisarts. Wanneer het alleen een overbelasting is (stijfheid, verkrampt) neem dan even contact op met een fysiotherapeut bij jou in de buurt. Succes... Mvg Maikel Korbmacher

      antwoord

  • Guusje

    17 april 2017 op 10:39 | #

    Afgelopen dinsdag ben ik keihard op de grond gevallen waardoor ik al meteen pijn ondervond aan mijn voet. Een dag later na een röntgenfoto bleek al meteen dat een middenvoetbeentje van mijn kleinste teen is gebroken en is mijn voet tot aan net onder mijn knie in het gips gezet. De enkel van deze voet was jaren geleden ook gebroken denk dat het daarom nog gevoelig is. Nu moet ik woensdag weer terug naar de gipspoli, mijn vraag is hoe lang zal het herstellen ongeveer duren? Wanneer kan ik weer mijn normale dagelijkse dingetjes doen waaronder staand werken? De arts zei wel dat het een kleine breuk was, maar wanneer kan deze gips eruit? En hoe lang zal de herstelperiode ongeveer duren? Alvast bedankt voor uw antwoord.

    antwoord

    • Maikel Korbmacher

      23 april 2017 op 12:06 | #

      Beste Guusje, na een breuk van een middenvoetsbeentje kun je meestel 4-6 weken niet lopen. Dit is wel afhankelijk van de soort breuk en of er een operatie noodzakelijk is. Uit je verhaal kan ik opmaken dat het een klein breukje is, dan zal het herstel ongeveer 6-8 weken duren. Wel verstandig is om even contact op te nemen met een fysiotherapeut of vraag het even na de specialist. Die kan je goed begeleiden in herstel. Heb ik je zo voldoende geholpen? Mvg Maikel Korbmacher

      antwoord

  • Jessica

    28 maart 2017 op 17:49 | #

    Ik loop al ruim een half jaar met een gebroken middenvoetsbeentje rond (marsfractuur). Drie maanden geleden ben ik toch het gips in gegaan en na bijna acht weken gips was het nog niet helemaal in orde. Een aanpassing aan mijn schoen gekregen waarna de voet beter aan ging voelen. Van de chirurg mocht ik volledig gaan belasten en op gewone schoenen gaan lopen als dat ging. Inmiddels heb ik last van de aangepaste schoenen en loop ik op gewone schoenen. Nou heb ik toch weer pijn.... Zou de breuk toch nog niet in orde zijn? Ik wil echt niet opnieuw het gips in :( Ik zit er zelf aan te denken om een second opinion te vragen..

    antwoord

    • Maikel Korbmacher

      28 maart 2017 op 18:45 | #

      Beste Jessica, wat een vervelend verhaal zeg. De klachten die je ervaart zijn voor ons als fysiotherapie 'afwijkend' te noemen. Het is zeker raadzaam om nog eens je specialist te raadplegen of een second opinion aan te vragen. Succes, mvg Maikel Korbmacher

      antwoord

  • Janneke

    16 maart 2017 op 10:34 | #

    Afgelopen zondag heb ik tijdens een hockeywedstrijd een bal tegen mijn voet gekregen (in het midden aan de binnenkant). Ze stond een halve meter van me af en sloeg behoorlijk hard.
    Het is nu donderdag en de bloeduitstorting is enorm. Zowel aan de zijkant, bovenkant en rond mijn grote teen zijn enorme blauwe plekken te zien. Drukpijn is ook flink aanwezig aan de zijkant. Daarnaast is mijn voet nog steeds gezwollen. Ik kan mijn voet nu wel weer belasten. Kan dit een breuk zijn of is het gewoon gekneusd?
    Ik hoor het graag.

    antwoord

    • Maikel Korbmacher

      18 maart 2017 op 17:27 | #

      Beste Janneke,

      Waarschijnlijk is het gewoon gekneusd. Als binnen 3 dagen de pijn niet langzaam afneemt is het wel raadzaam om het even te laten beoordelen door een fysiotherapeut of arts. Je kunt zelf altijd proberen om een test bij jezelf uit te voeren; druk axiaal op de pijnlijke teen. Als dit heel pijnlijk is zou ik wel even contact met een specialist opnemen. Succes!

      antwoord

  • Corinne van Kooten

    06 maart 2017 op 20:03 | #

    Ik zit in week 10 of 11 (ben de tel kwijt) van de twee buitenste gebroken middenvoetsbeentjes.Mijn voet blijft opgezwollen.Alhoewel het meeste wel afgenomen is. Het lijkt niet (alleen) vocht; het voelt enigszins hard.Kan zelfs geen gewone schoenen aan en het blijft pijnlijk bij enige inspanning.Is dit normaal na een week of 10,11?

    antwoord

    • Maikel Korbmacher

      07 maart 2017 op 08:21 | #

      Beste Corinne, even een vraag; heb je in het gins gezeten? Hoe lang be je al uit het gips? Zwelling na een breuk kan altijd wel een paar maanden duren voordat het er helemaal uit is. Als je het niet vertrouwd is het raadzaam om altijd even met je fysiotherapeut contact op te nemen. Succes! Mvg Maikel Korbmacher

      antwoord

  • J Maas

    04 maart 2017 op 22:43 | #

    Ik heb 4 weken geleden 2 middenvoetsbeentjes gebroken bij 2e en 3e teen. Heb 4 weken gips gehad en nu is het gips eraf. Is fysiotherapie nodig? Of heeft u goede oefeningen om de voet weer verantwoord te belasten? Soms voelt het stijf en pijnlijk, vooral op de plaats van de breuk en in mijn tenen. Tips? Bedankt alvast!

    antwoord

    • Maikel Korbmacher

      06 maart 2017 op 08:39 | #

      Beste J. Maas, ons advies is wel om contact op te nemen met uw fysiotherapeut. Het is geen heel complex revalidatietraject maar het is belangrijk om goed advies te krijgen en deze ook op te volgen. Na een periode van gips is het belangrijk dat de voet weer mobiel gemaakt wordt en de spieren die de voet bewegen moeten weer getraind worden. Succes met je herstel! Mvg Maikel Korbmacher

      antwoord

  • ingrid van doremalen

    02 februari 2017 op 19:26 | #

    ik heb 3 weken geleden mijn middenvoetsbeentje bij mijn li kleine teen gebroken. deze staat niet meer goed. door de 1ste arts is besloten te behandelen met gips. bij mijn 2de controle heb ik een andere arts gehad en die gaf aan dat hij geopereerd zou hebben als hij me eerder had gezien. Ik heb nu een gipsvoet voor nog 3 weken en mag de voet belasten. Maar zodra de voet 5 a 10 minuten omlaag is heb ik nog steeds pijn. Is dat normaal?

    antwoord

    • Maikel Korbmacher

      07 februari 2017 op 11:55 | #

      Beste Ingrid, wat vervelend zeg! Dit is echt een vraag voor een orthopeed of je behandelend specialist. Stel deze vraag even aan hun, zij hebben meer expertise! Succes...

      antwoord

  • Suray

    01 december 2016 op 00:00 | #

    Ik word vrijdag geopereerd vind heel eng ben heel hard gevalen ik zit nu onder gips er worden platen gezet en geschroef voel me zeebuachtig kunt u meer info geven

    antwoord

    • Maikel Korbmacher

      02 december 2016 op 11:11 | #

      Beste Suray, Ik neem aan dat je aan een gebroken middenvoetsbeentje wordt geopereerd. Als dit het geval is moet je jezelf geen zorgen maken. Tegenwoordig hoef je geen pijn meer te leiden en zijn de specialisten kundig genoeg om je snel van de klachten af te helpen. Succes met de operatie. Mvg Maikel Korbmacher.

      antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen


 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal