Frozen shoulder

(Ook bekend als: Adhesive capsulitis, capsulitis adhaesiva)

Frozen shoulder

Bij een frozen shoulder word je beperkt in het bewegen en ervaar je een doffe pijn in de schouder. Het uitvoeren van dagelijkse activiteiten wordt door deze blessure beperkt. In veel gevallen duurt herstelproces lang, maar zullen de pijn- en bewegingsklachten volledig verdwijnen. Maar als fysiotherapeut hebben we zeker wel invloed op het herstel bij een frozen shoulder. Bekijk even onderstaande video en lees het artikel waarin we uitleggen hoe belangrijk het is dat je de schouder laat behandelen. 

Hoe ziet het behandeltraject van een frozen shoulder eruit

Er is heel wat geschreven over de behandeling van deze schouderblessure. Het herstelproces is middels fysiotherapie niet te versnellen met de huidige technieken die we nu kennen. Echter kan fysiotherapie wel erg nuttig zijn, maar dit is ook weer per persoon zeer verschillend. Zo heeft de ene persoon heel veel baat bij bepaalde vormen van fysiotherapie gedurende het hele proces en hebben anderen dat alleen in een bepaalde fase. Weer anderen hebben er geen baat bij of vinden het niet nodig. Dit is dus erg verschillend per persoon. Om u te helpen in de keuze of u fysiotherapie nodig denkt te hebben wanneer u een 'bevroren schouder' heeft zullen enkele mogelijkheden worden aangekaart die wij bij fysiotherapie4all aan kunnen bieden. Deze therapie kan vooral veel betekenen op het gebied van de pijn en het ontspannen van spieren rondom de schouder. Daarnaast kan de fysiotherapeut een coach voor u zijn die u stimuleert om u oefeningen te blijven doen en samen met u probeert de pijn te controleren en het proces in de gaten te houden. Richting het einde en in de laatste fase kan de fysiotherapeut nog helpen om de optimale bewegingsuitslag weer terug te krijgen en de schouder optimaal te laten functioneren. Meer lezen over de behandeling bij schouderklachten.

Andere fysiotherapeutische behandelingsmogelijkheden:

In onze praktijk hebben we veel goede ervaringen met dry needling therapie bij een frozen shoulder. Vaak zien we dat de exorotatoren van de schouder verkrampt zijn waardoor we de schouder beperkt kunnen bewegen. Wanneer we deze spieren in de schouder behandelen zien we vaak verbluffende resultaten.


Wat is een frozen shoulder?

Een frozen shoulder (een andere, meer medische benaming, is adhesive capsulitis) betekent letterlijk genomen een bevroren schouder. Natuurlijk is de schouder niet echt bevroren maar deze blessure wordt wel gekenmerkt door een forse bewegingsbeperking. Het kapsel van de schouder gaat ontsteken waardoor de verschillende plooien van het kapsel gaan verkleven. Hoe meer plooien er in het kapsel verkleven hoe forser de bewegingsbeperking zal worden. Er zijn daarnaast ook twee verschillende soorten van een adhesive capsulitis te zien. Bij de primaire vorm is geen duidelijke oorzaak te vinden en deze komt ook het meeste voor. Bij de tweede vorm is wel een duidelijke oorzaak te vinden voor het ontstaan van de klachten of speelt een onderliggende aandoening een rol bij het ontstaan van de klachten. 

Oorzaken van een frozen shoulder

De specifieke oorzaak van een frozen shoulder (waarom het kapsel verkleefd) is nog niet vast gesteld. Echter weten we wel meer over het ontstaan van deze schouderblessure. Zoals al eerder benoemd zijn er twee soorten: de primaire en de secundaire frozen shoulder. Een primaire is een langzaam progressieve aandoening welke geen duidelijke oorzaak kent. De klachten ontstaan spontaan en worden langzaam erger.

De secundaire kent wel duidelijk aanwijsbare oorzaken voor het ontstaan van de klachten. Een (soms klein) trauma aan de schouder, een operatie aan de schouder of het gebied rondom de schouder en verschillende aandoeningen (diabetes, schildklierproblematiek, artritis) kunnen aanleiding zijn tot het ontstaan van de 'bevroren schouder'. Daarnaast kan het voorkomen dat triggerpoints de oorzaak zijn voor een frozen shoulder. Vaak zien we, ongeacht welke vorm er ontstaat dat er hieraan voorafgaand een periode van inactiviteit van de schouder is geweest. Vandaar dat het ook erg raadzaam is om bedacht te zijn op het krijgen van deze blessure. Ondanks dat de oorzaak onbekend is, loont het de moeite om er bewust van te zijn dat u in bepaalde omstandigheden een groter risico loopt op het ontwikkelen van deze aandoening.

Kan de m.subscapularis een frozen shoulder veroorzaken?

frozen-shoulder-triggerpoint-therapie


Hoe wordt de diagnose gesteld?

Een frozen shoulder komt vaak tijdens de anamnese al naar voren aan de hand van de symptomen die mensen aangeven. Bij lichamelijk onderzoek worden de bewegingsbeperkingen vaak duidelijk zichtbaar samen met de pijn die bij de bewegingen gepaard gaat. Door het duidelijke beloop kan de diagnose dus vaak relatief makkelijk gesteld worden. Daarnaast kan het zijn dat er aanvullend onderzoek, in de vorm van een foto, aangevraagd wordt om te controleren of de schouder er verder normaal uit ziet en er geen tekenen van een trauma zijn. Vaak kan iemand zelf ook heel goed aangeven of er sprake is geweest van een trauma, dit is van belang om vast te stellen of het een primaire of secundaire frozen shoulder betreft.

Prognose van een frozen shoulder

De prognose is goed. Ondanks dat het vaak ontzettend lang duurt voordat u helemaal hersteld bent, verdwijnen in bijna alle gevallen de pijn en bewegingsbeperkingen volledig.

Wat zijn de tekens & symptomen?

Een frozen shoulder wordt vaak gekenmerkt door een doffe schouderpijn en daarbij beperkingen in het bewegen. Vaak heeft men moeite met bepaalde ADL-activiteiten zoals het kammen van de haren en het aantrekken van shirts, truien enz. Ook slapen op de aangedane schouder geeft pijnklachten. Het beloop van deze aandoening is vaak erg langzaam. Er zijn 3 fases te herkennen in het beloop.

Fase 1, pijnvolle, freezing fase: Zeurende, constante pijn, vaak ook ’s nachts aanwezig en met name erg wanneer met op de aangedane schouder gaat liggen. Gewone standaard pijnstilling helpt vaak weinig in deze fase. De mobiliteit wordt heel langzaam steeds wat minder. Deze fase kan van enkele weken tot wel 9 maanden duren.

Fase 2, van 4 tot 12 maanden, blijft de stijfheid aanwezig. Het enige verschil in deze fase is dat de pijn geleidelijk af neemt.

Fase 3, herstel, ontdooi fase: De pijn neemt geleidelijk af en de mobiliteit wordt steeds beter. Deze periode kan wel een jaar tot drie jaar duren.

Het beloop is voor wat betreft de duur van iedere fase per persoon heel erg verschillend en daarom zijn de fases ook zo ruim beschreven voor wat betreft de tijd die iedere fase kan duren.

Gerelateerde artikelen

De Specialist

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut Maikel Korbmacher Berghem

De behandeling die past bij uw klacht, begint bij de kennis over aandoeningen. Wij schrijven hierover om in begrijpbare taal uit te leggen welke aandoeningen er zijn, zodat iedereen zijn of haar aandoening kan begrijpen. Voel je vrij om vragen te stellen.

Wij streven er naar om binnen 24 uur antwoord te geven op al uw vragen!

Stel hier direct uw vraag

Reacties (2)

 • H Boone

  19 januari 2015 op 15:53 | #

  Ik ben heel hard gevallen en heb sinsdien last van mijn schouder, de symtomen die in dit artikel beschreven staan doet mij veel denken aan de klachten die ik ook heb. bv een trui aantrekken lukt me niet een veligheidsgordel van de auto gaat heel pijnlijk en zo zijn er wel meer bewegingen die me veel oijn doen.
  Ik ben bij een orthopeet geweest onlangs en heeft een mri gemaakt waarvan ik de uitslag de 23e van deze maand krijg, kan ik met hem praten over deze therapie

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   03 februari 2015 op 19:37 | #

   Beste H. Boone, eerst is de diagnose belangrijk. Wanneer blijkt dat u een frozen shoulder heeft is het raadzaam deze therapie voor te stellen bij uw orthopeed. Let wel op dat sommige specialisten deze therapievorm nog niet kennen. Succes..

   antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen


 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal