Enkel synovitis (ontstoken gewrichtsvocht)

(Ook bekend als; ontsteking van het gewrichtsvocht van de enkel)

Ontstoken enkel - enkel synovitis

Bij een ontstoken enkel is het vocht in het enkelgewricht ontstoken. Mensen die hun enkel te zwaar belasten na een trauma aan de enkel (bv een enkelverzwikking) hebben een grote kans op een ontstoken enkel. Het is daarom belangrijk dat je bij vocht in de enkel direct voldoende rust geeft aan de enkel. Het vocht zal uit zichzelf verdwijnen bij het natuurlijke herstelproces. Het herstelproces kan enkele dagen tot enkele maanden duren. Dit is afhankelijk van de mate waarin de blessure aanwezig is en de samenwerking met de patiënt.

Hoe wordt een ontstoken enkel behandeld?

De meeste personen met enkel synovitis kunnen goed behandeld worden met adequate fysiotherapie. Deze behandeling bevat onder andere het vaststellen en corrigeren van verschillende factoren die mogelijk hebben bijgedragen aan het ontstaan van dit verschijnsel. Men dient voldoende relatieve rust te nemen totdat de symptomen zijn verdwenen. Het toepassen van medical tape, easytaping of een brace kan van grote waarde zijn. Deze tijdelijke stabilisatie en vermindering van de belasting kan het lichaam de rust geven die het nodig heeft om het herstelproces in gang te zetten en zo kan men meer schade voorkomen.

Welke behandeltechnieken gebruikt de fysiotherapeut bij de behandeling?

Vroege fysiotherapeutische interventie is essentieel voor optimaal herstel. De fysiotherapeut werkt gecombineerd 'hands-on' en geeft advies en sturing in welke oefeningen het beste zijn voor de patiënt. De focus van de fysiotherapie ligt op relatieve rust, optimaliseren van de stabiliteit en heropbouw van activiteiten/sport. De fysiotherapeut kan helpen om oorzakelijke factoren te bestrijden en zowel een revalidatieprogramma als een preventieschema op te stellen. 

Tijdens de fysiotherapeutische sessie kunnen verschillende behandelstrategieën worden aangeboden. Deze kunnen zijn:

 • Gewricht mobilisaties;
 • RICE (rust, ijs, compressie, elevatie);
 • Stretchen;
 • Dry-needling;
 • Sportmassage/fricties,
 • Oefentherapie;
 • Aanpassen van activiteiten;
 • Medical taping;
 • Easytaping.

Wat is het succes van de behandeling?

Het succes van de behandeling wordt dus sterk bepaald door de samenwerking met de patiënt. Gezien overbelasting kan leiden tot chroniciteit van het letsel. Deze benadering (relatieve rust!) blijft van kracht totdat de patiënt klachtenvrij is. Activiteiten die het gewricht zwaar belasten, moeten zo min mogelijk worden uitgevoerd. Wanneer de patiënt de activiteiten pijnvrij kan uitvoeren, mag de belasting gradueel worden opgevoerd zonder dat de symptomen toenemen. In de meeste gevallen kan deze synovitis (mits vroeg ontdekt en behandeld) binnen enkele dagen tot weken hersteld zijn. Wanneer de aandoening langer of heviger aanwezig is, kan de revalidatie een aantal maanden in beslag nemen. In deze gevallen kan een specialist besluiten corticosteroïd in het gewricht te injecteren.


Wat is enkel synovitis?

Men spreekt van enkel synovitis wanneer de vloeistof, gesitueerd in het gewrichtskapsel (=synovia), ontstoken is. Deze ontsteking geeft pijn, zwelling en stijfheid van het gewricht.

Het onderbeen bestaat uit 2 lange botten, het scheenbeen (=tibia) en het kuitbeen (=fibula). Deze 2 botten vormen samen met de talus (=voetbot) het enkelgewricht. Deze wordt omvat door een kapsel. Aan de binnenzijde van het kapsel ligt het synoviale membraan. Dit vlies zorgt er voor dat het gewricht gesmeerd blijft met het synovia (=gewricht vloeistof). Het synovia verminderd fricties tussen de botstukken, waardoor het gewricht gemakkelijk kan bewegen.

Wanneer er een enkeltrauma plaats vindt, zal zwelling zich opstapelen in het gewricht. Deze zwelling kan het synoviale membraam onder druk zetten. Dit in combinatie met belasting (bijv. lang wandelen) kan het synovia irriteren met een ontsteking als gevolg. Wanneer deze situatie zich voordoet, spreken we van 'enkel synovitis'.

Lees meer over enkelklachten

Welke factoren kunnen bijdrage tot het ontwikkelen van deze aandoening?

Deze factoren worden door de fysiotherapeut vastgesteld en gecorrigeerd. De Bijdragende factoren in het ontwikkelen van deze blessure kunnen zijn:

 • Overbelasting;
 • Eerder trauma van het gewricht;
 • Slechte biomechanica;
 • Slechte ondergrond;
 • Slechte voetstatiek;
 • Blessuregeschiedenis;
 • Instabiliteit van het enkelgewericht (verschillende oefeningen om de stabiliteit van de enkel te verbeteren.)
 • Slechte mobiliteit van het gewricht;
 • Verkeerd schoeisel.

Wat zijn tekens en symptomen bij een ontstoken enkel?

Bij bijna elk enkelletsel is er een beetje vocht in het gewricht aanwezig. Dit verdwijnt snel wanneer het lichaam het natuurlijke herstelproces in gang zet. Wanneer deze zwelling met klachten echter een tijd blijft aanhouden, spreken we van de aandoening 'enkel synovitis'. Dit is meestal het gevolg van een enkel verzwikking (=trauma) en komt veel voor bij mensen die na een letsel te snel te zwaar belasten. Deze aandoening kan ook het gevolg zijn van overbelasting, zoals langdurig wandelen of rennen op een oneffen ondergrond etc. Deze overbelasting kan zorgen voor een opeenstapeling van microschade in het gewricht met ontsteking van het gewrichtsvocht als mogelijk gevolg.

Personen met deze blessure hebben klachten aan de voorkant of de zijkant van de enkel. In sommige gevallen kan de pijn ook aan de achterzijde gelokaliseerd zijn. Symptomen kunnen plotseling na een trauma of langzaam/gradueel ontstaan. Meestal is het een gevolg van een verzwikking die niet volledig herstelt en waarbij er langdurig klachten (zwelling, stijfheid en pijn bij belasting) aanwezig zijn. De klachten zijn meestal heviger in de ochtend of tijdens rust NA een activiteit. Ook verminderen de symptomen als het gewricht door activiteit is opgewarmd. De klachten kunnen worden uitgelokt door wandelen of rennen, voornamelijk op oneffen oppervlakte of heuvels. Ook kan de enkel (hevig) gezwollen zijn en pijnlijk bij palpatie/aanraking.

Gerelateerde artikelen

De Specialist

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut Maikel Korbmacher Berghem

De behandeling die past bij uw klacht, begint bij de kennis over aandoeningen. Wij schrijven hierover om in begrijpbare taal uit te leggen welke aandoeningen er zijn, zodat iedereen zijn of haar aandoening kan begrijpen. Voel je vrij om vragen te stellen.

Wij streven er naar om binnen 24 uur antwoord te geven op al uw vragen!

Stel hier direct uw vraag

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen


 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal