Knie prothese

(Ook bekend als: nieuwe knie, totale knie prothese)

Nieuwe knie prothese

Heeft u een nieuwe knie of krijgt u op termijn een knie prothese? Omdat een nieuwe knie een flinke ingreep is, willen wij met dit artikel u inzicht geven in het proces. We hopen hiermee een bijdrage te leveren aan de omgang, het revalidatie proces en de gevolgen van deze ingreep.



Wat is een totale knie prothese?

Een totale knie prothese (TKP) is een chirurgische procedure waarbij het aangetaste kniegewricht wordt vervangen door kunstmatig materiaal. De knie is een scharniergewricht die ervoor zorgt dat het bovenbeen en onderbeen ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Het dijbeen(femur) is dus verbonden met het onderbeen(tibia). Gedurende de operatie wordt het einde van het dijbeen verwijderd en vervangen door een metalen omhulsel. Het einde van het onderbeen wordt ook verwijderd en vervangen door een gekanaliseerd plastic stuk met een metalen steel die in het onderbeen wordt geplaatst. Wanneer het knieschijfoppervlak aan de onderzijde te veel beschadigd is, wordt er een plastic kap bevestigd aan het knieschijfoppervlak.

De achterste kruisband is een pees(ligament) die normaal gesproken die knie stabiliseert, zodat het onderbeen niet naar achter kan schuiven in het kniegewricht. Bij een totale knie prothese wordt dit ligament ofwel behouden, opgeofferd of  vervangen door kunstmatig materiaal. Elk van deze verschillende uitvoeringen heeft zijn voordelen en risico’s.

Wat moet u hierbij overwegen?

Een nieuwe knie wordt overwogen bij patiënten die een beschadigd kniegewricht hebben door bijvoorbeeld artritis, artrose, reuma, trauma of een andere zeldzame destructieve aandoeningen van het kniegewricht. De meest voorkomende reden voor een nieuwe knie prothese is ernstige artrose van de knie.

Ongeacht wat de oorzaak van de schade is, de daaruit voortvloeiende kniepijn en stijfheid en het verminderen van de dagelijkse bewegelijkheid van de knie kan leiden tot het overwegen van een nieuw kniegewricht. Het overwegen van een operatie, of wel of niet of dan wel of niet, is niet eenvoudig. De patiënten moeten de risico’s overwegen en de voor- en nadelen afwegen.

Nieuwe knie

Voor de operatie wordt de knie grondig geëvalueerd

Voordat u een operatie ondergaat, wordt de aangedane knie grondig onderzocht en wordt er een start gemaakt met het optrainen van de beenspieren.Dit is belangrijk om optimaal resultaat te garanderen na de operatie. Het vervangen van het kniegewricht geeft vaak geen significantie verbetering van de kniefunctie, maar meestal wel pijnvermindering. Verder zijn alle medicijnen die patiënten krijgen goed beoordeeld. Bloedverdunnende medicatie (zoals warfarine) en ontstekingsremmende medicatie (zoals aspirine) moeten worden beperkt of vermeden voor de chirurgische ingreep.

Wat gebeurt er in de postoperatieve periode bij een nieuwe knie?

Een TKP vereist over het algemeen anderhalf tot drie uur operatietijd. Na de operatie wordt de patiënt meegenomen naar de verkoeverkamer, waar vitale organen regelmatig worden gecontroleerd. Wanneer de patiënt weer stabiel is, gaat men terug naar een algemene ziekenhuiskamer.

Fysiotherapie is een uiterst belangrijk onderdeel van de revalidatie en vereist volledige deelname door de patiënt voor een optimaal resultaat. Patiënten kunnen beginnen met fysiotherapie binnen 24 uur na de operatie. Een zekere mate van pijn, ongemak, en stijfheid kan worden verwacht tijdens de eerste dagen van fysiotherapie. Fysiotherapie heeft in deze fase met name als doel het optimaliseren van de range of motion(ROM). Er zal dan ook vrij snel begonnen worden met onze belangrijkste dagelijkse activiteiten, zoals wandelen.

Patiënten zullen beginnen te lopen met behulp van een rollator en krukken. Uiteindelijk zullen patiënten leren traplopen. Voordat ze ontslagen worden uit het ziekenhuis krijgen patiënten huiswerkoefeningen mee om dij-en kuitspieren te versterken.

Soms komt het voor dat de ROM van de knie fors beperkt blijft na de ingreep. De specialist kan overwegen een continu passieve machine(CPC) in te zetten om om de knie door te bewegen. De machine beweegt constant naar verschillende graden terwijl de patiënt ontspand (deze machine wordt alleen ingezet bij een vertraagd beloop en bijzondere omstandigheden). 

Wat te doen na ontslag uit het ziekenhuis?

Belangrijk voor patiënten in de poliklinische fase is direct te starten met actieve oefentherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut. Dit is van belang voor een optimaal herstel na een totale knie prothese. De patiënt moeten blijven oefenen om de spieren rondom het nieuwe gewricht te versterken, de stabiliteit te vergroten en littekenvorming(contractuur) te voorkomen. Deze actieve oefentherapie kan de hersteltijd verminderen en leidt tot een optimale kracht en stabiliteit van het nieuwe gewricht.

Revalideren bij fysiotherapie4all?

Krijgt u een nieuwe knie of bent u onlangs geopereerd dan kunt u bij fysiotherapie4all terecht voor doelgerichte en professionele begeleiding. Door onze persoonlijke interesses, ervaringen en optimale faciliteiten kunnen wij u een optimaal behandelplan bieden.

Gerelateerde artikelen

De Specialist

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut Maikel Korbmacher Berghem

De behandeling die past bij uw klacht, begint bij de kennis over aandoeningen. Wij schrijven hierover om in begrijpbare taal uit te leggen welke aandoeningen er zijn, zodat iedereen zijn of haar aandoening kan begrijpen. Voel je vrij om vragen te stellen.

Wij streven er naar om binnen 24 uur antwoord te geven op al uw vragen!

Stel hier direct uw vraag

Reacties (16)

  • Francois

    28 december 2017 op 14:26 | #

    Ik heb sinds november 2012 ook een TKP en wist dit al vele jaren dat de ingreep eens moest gebeuren . ik heb wel 8 jaar met een kniebrace gelopen . Ik heb gewacht tot ik geen 200 meter meer kon stappen en me moest neerzetten . Velen zullen zich nu afvragen waarom ik zo lang gewacht heb . Omdat ik overal las dat de revalidatie een jaar en langer kan duren en ik daar tegen opzag . Welnu ik heb na mijn TKP operatie maar 5 dagen met één kruk gelopen . De dag na de operatie moest ik al de trappen opgaan wat zeer goed lukte , en na 5 dagen kon ik mijn knie al 90 graden plooien .De eerste twee maand heb ik wel op mijn tanden moeten bijten , maar 4 maand na de operatie kon ik terug alles .

    antwoord

    • Maikel Korbmacher

      26 februari 2018 op 10:14 | #

      Goed om te horen Francois, Succes en geniet er van!

      antwoord

  • Willem van der Blom

    28 augustus 2017 op 07:56 | #

    Goedemorgen.
    Zowel mijn linker als rechterk ie zijn vervangen met een totale prothese. De laatste knie (linker) nu zo,n 6 weken geleden. Het lopen achter een rolator gaat nu redelijk. Echter na zo,n 20 meter lopen gaan beide knieen zeer doen.
    Is dit normaal ?

    antwoord

    • Maikel Korbmacher

      29 augustus 2017 op 07:57 | #

      Beste Willem, een knie prothese is een complexe ingreep wat meestal 6 tot 12 maanden herstel nodig heeft. De knie die 6 weken geleden geopereerd is heeft nog veel zwelling en dit kan zorgen voor klachten in de knieholte. Mijn advies is om goed met je fysiotherapeut te overleggen over dit probleem. Uiteindelijk moeten deze klachten na een revalidatietraject wel over zijn. Een tip ga niet te snel en neem goed je rust. Succes!

      antwoord

  • Joze

    10 mei 2017 op 13:46 | #

    Ik heb op 11-11-2015 een hele nieuwe rechterknie gekregen en heb nu zenuwpijnen waar ik voor behandeld word. Vandaag ontdekte ik dat er vocht in die knie zit. Kan ik hier mee door blijven lopen of moet ik mijn orthopeed raadplegen. Heb nog veel pijn en kan slecht lopen

    antwoord

    • Maikel Korbmacher

      17 mei 2017 op 10:12 | #

      Beste Joze, waarschijnlijk heb je de knie teveel overbelast waardoor hij wat reageert met vocht. Het is toch raadzaam om even contact met je specialist op te nemen om even uit te sluiten of er misschien niets anders aan de hand is. Succes en hopelijk een voorspoedig herstel. Mvg Maikel Korbmacher

      antwoord

  • Gerda

    13 december 2016 op 13:40 | #

    5 jaar geleden heb ik een hele knie prothese gekregen . 5 jaar lang pijn gehad . In die 5 jaar heb ik meerdere keren aan gegeven dat de knie niet goed was en ik daardoor veel pijn had. Foto's gemaakt niets te zien. Na mijn verhuizing bij een andere orthopeed terecht gekomen en gelukkig zag die wel gelijk wat er aan de hand was. Ik heb nu een knierevisie gehad en is hij 1cm opgehoogd ik hoop dat dit helpt. Nu mijn vraag : het is nu 2 weken geleden gebeurd en ik moet zeggen heb wel wat pijn maar ik kan eigenlijk alweer gewoon lopen zonder krukken . Doe ik daar heel veel kwaad mee om geen krukken te gebruiken?
    MVG Gerda

    antwoord

    • Maikel Korbmacher

      30 december 2016 op 14:38 | #

      Beste Gerda, zo een vervelend verhaal zeg. Helaas gaan niet alle operaties van een knie protheses goed. Sommige mensen blijven restklachten houden. Fijn dat een andere arts jouw probleem gevonden en opgelost heeft. Nu 2 weken na de operatie zou mijn advies zijn om nog voldoende je krukken te gebruiken. De knie heeft namelijk tijd nodig om te herstellen. De krukken kun je langzaam op geleide van pijn en zwelling afbouwen. Overleg dit altijd even met jou eigen fysiotherapeut. Succes, mvg Maikel Korbmacher.

      antwoord

  • Dora

    03 juli 2016 op 08:38 | #

    Ik heb op 15 maart 2016 een totale knieoperatie gehad. Ik heb slechts basisverzekering.
    Aan mijn fysiotherapeute betaal ik daarom per keer ongeveer 30 euro maar ik heb nog last van die knie vooral bij het lopen (loop wat mank) Ik loop tot nu toe nog met 1 kruk( is dat niet wat lang) Ik ben bang om van huis naar mijn werk te gaan zonder die kruk gezien die lange loopafstand .Op het werk gaat het nog maar ik krijg bepaalde reacties van collega's (bv. hoe lang nog met die kruk) het is niet hun zaak maar ik kan er niet zonder door die pijn en onzekerheid . hoelang moet ik nog met die kruk. Aub graag een antwoord hierop . bvb. mijn dank

    antwoord

    • Maikel Korbmacher

      12 oktober 2016 op 17:56 | #

      Beste Dora,

      Een nieuwe knie prothese heeft erg veel tijd nodig om volledig te herstellen. Je kunt eigenlijk pas na een jaar zeggen wat het resultaat is. Mijn advies is om de spieren rondom je knie goed te trainen in kracht en stabiliteit. Wel moet een goede mobiliteit een voorwaarden zijn om te trainen. Het afbouwen van je krukken kun je het best overleggen met je fysiotherapeut. Mvg Maikel Korbmacher

      antwoord

  • j.v.kerkoerle

    22 februari 2016 op 13:39 | #

    hoy
    ik mocht na 6 weken wel fietsen en auto rijden van mijn chirurg maar heb nu na 3 maanden nog steeds dat er vocht in zit dik is en geen broek of beddegoed op mijn knie kan verdragen wanneer gaat dat toch eens ophouden loop veel met mijn hond doe het huishouden veel trap op en af dat gaat allemaal wel m.v.g.

    antwoord

  • Joze

    02 februari 2016 op 18:15 | #

    Ik heb op 11-11-2015 een totale knie prothese gekregen. De eerste 6 weken ging het goed maar vanaf toen lijkt het wel alsof er messen in mijn knie gestoken worden. Op de foto zat de prothese goed maar de pijn is soms niet te harden. Mijn knie is ook nog steeds dik. De orthopeed geeft geen duidelijk antwoord behalve dat ik bloed moest prikken om ontsteking uit te sluiten. Wat kan er aan de hand zijn??

    antwoord

    • Maikel Korbmacher

      22 februari 2016 op 20:30 | #

      Beste Joze, zijn deze steken elke dag aanwezig en ook de gehele dag? Het herstel na een knie prothese geeft wel eens complicaties. Ik zou je klachten goed bespreken met je betreffende orthopeed. Succes mvg Maikel Korbmacher.

      antwoord

      • Maikel Korbmacher

        22 februari 2016 op 20:32 | #

        Beste kerkerde, Wanneer is je totale knie prothese geplaatst en hoe is het beloop geweest? Heb je gerevalideerd onder begeleiding van een fysiotherapeut? M.v.g Maikel Korbmacher

        antwoord

  • th sloot

    31 augustus 2015 op 09:18 | #

    hallo ik heb een tkp gehad en na de ok toen ik weer op de kamer lag ben ik pas na twee dagen benaderd door een therapeut ik had enorm veel oedeem in mijn been boven been en knie en kuit dat heeft bijna 4 weken geduurd en ben nu met de revalidatie bezig hoe lang duurt het voordat mijn knie weer 90 graden kan buigen want dat gaat nu heel moeilijk met veeel pijn het is nu 10 weken geleden dat ik geopereerd ben en zit nu op 45 graden door zelf oefening en therapie

    antwoord

    • Maikel Korbmacher

      23 september 2015 op 19:52 | #

      Beste mr. Sloot, bij een nieuwe knie prothese is het normaal dat je veel vocht hebt in je knie/been na de operatie. Belangrijk in de eerste fase van de revalidatie, dat zo snel mogelijk het vocht uit je knie gaat en de mobiliteit geoptimaliseerd wordt. Tien weken na een totale knie prothese moet je eigenlijk wel iets verder kunnen buigen, +/- 90 graden. Mijn advies is om in overleg met je fysiotherapeut contact op te nemen met je specialist. Succes!

      antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen