Biceps(pees) Scheur

(Ook bekent als: Bicepsscheur, Gescheurde biceps, Bicepspees scheur)

Biceps scheur

Bij het scheuren van jouw biceps ervaar jij pijn in de voorkant van de elleboog, schouder of bovenarm. Deze pijn is vaak hevig en bij de meeste gevallen voelen mensen een knappend of scheurend gevoel. De meeste mensen worden geopereerd en volgen daarna een revalidatieprogramma. Dit om, bij zware inspanningen, blessures aan de spier in de toekomst te voorkomen.

Wat houdt een Bicepspeesscheur in?


Hoe wordt een biceps(pees) scheur behandeld?

Personen met een distale bicepspees ruptuur worden meestal geopereerd. Dit is met name afhankelijk van de locatie (distaal of proximaal) en of dat het een gedeeltelijkte scheur (partieel ruptuur) of een complete scheur (ruptuur).

Operatieve behandeling bij een bicepspees scheur

Waneer men geopereerd wordt, wordt het gewoonlijk opgevolgd door een periode van rust, om de geopereerde bicepsspier te beschermen. Dit, in combinatie met een revalidatieprogramma onder begeleiding van de chirurg en de fysiotherapeut.

Conservatieve behandeling bij een bicepspeesscheur

Wanneer men een conservatief beleid hanteerd wordt samen met de fysiotherapeut een behandelplan opgesteld. Het succes van het behandelen van deze blessure is sterk bepaald door de samenwerking met de patiënt. Dit komt voornamelijk omdat het belangrijk is dat de patiënt de arm genoeg laat rusten en niet te veel belast met activiteiten die de pijn doen toenemen. Deze benadering blijft van kracht totdat de patiënt klachtenvrij is. Wanneer de arm meer rust krijgt, kan het lichaam het helingsproces inzetten. Wanneer de patiënt de activiteiten pijnvrij kan uitvoeren, mag de belasting gradueel worden opgevoerd zonder dat de symptomen toenemen, zodat de patiënt langzaam kan terugkeren naar zijn oorspronkelijke dagelijkse activiteiten.

R.I.C.E principe effectief in de eerste 72 uur van de klacht

Personen met een biceps scheur hebben meestal veel profijt van het volgen van het R.I.C.E principe. Het R.I.C.E staat voor Relatieve rust, Ijs/koelen, Compressie/druk, Elevatie/hoogstand van de arm. Dit principe is effectief in de startfase van de aandoening(de eerste 72 uur) of wanneer er inflammatoire tekens aanwezig zijn. Deze inflammatoire tekens kunnen zijn: roodheid, warmte, zwelling en ochtendpijn of pijn bij rust. Anti-inflammatoire/ontstekingsremmende medicatie kan het helingsproces bevorderen, door de pijn en zwelling te verminderen die gepaard gaat met de inflammatie.

Welke fysiotherapeutische behandelingen worden er toegepast?

Fysiotherapeutische behandeling van personen met dit letsel is noodzakelijk voor een snel herstelproces, optimale uitkomst en om de kans op het opnieuw optreden van het letsel te verminderen.

Men krijgt tijdens de fysiotherapeutische behandeling, flexibiliteit- en krachtoefeningen voor optimaal herstel. De fysiotherapeut en in sommige gevallen de orthopeed geven advies en sturing in welke oefeningen het best zijn voor de patiënt. De fysiotherapeutische behandeling kan bestaan uit:

 • Weke delen massage (soft-tissue)
 • Elektrotherapie (bijv. Ultrasound)
 • Dry Needling therapie
 • Triggerpointtherapie
 • Medical taping of Easytaping
 • Gewricht mobilisatie
 • Stretching
 • Ijs of warmte therapie
 • Progressieve oefeningen om flexibiliteit, kracht en houding te bevorderen
 • Advies
 • Training en activiteit aanpassingen

Manuele ‘hands-on’ fysiotherapeutische behandeling zoals massage, gewrichtsmobilisatie, dry needling, stretching, easytaping, medical taping en elektrotherapie, kunnen bijdrage aan het vergrote van de bewegingsbaan en functie. Tijdens de laatste fasen van de revalidatie kan een graduele opbouwen van activiteiten en begeleide terugkeer naar sport worden ingezet.

Het negeren van symptomen/klachten kan meer schade en een langdurig herstelproces veroorzaken. Een onmiddellijke, gepaste behandeling van een bicepspees scheur is essentieel voor snel herstel.

Welke andere behandelingen bestaan er?

Indien de fysiotherapeutische behandeling niet aanslaat kan de fysiotherapeut in overleg, uw huisarts contacteren om zo de verdere richting van de behandeling te bepalen. Dit kan verder onderzoek inhouden, zoals: Röntgenfoto’s, ultrasound, CT scans of een MRI. Of een ander soort behandeling, zoals: medicatie, corticosteroïden injectie of verwijzing naar een gespecialiseerde arts.


Wat is Biceps scheur?

Een Biceps scheur is een letsel waarbij een complete scheur van één of meer pezen van de bicepsspier zijn gescheurd.

De spier aan de voorkant van de voorarm is bekent als de biceps. De bicepsspier is een belangrijke buiger van de elleboog en heffer van de schouder. De spier start boven de schouder en loopt door tot in de voorarm, waar hij zich vasthecht op het bot via een bicepspees.

Tijdens het samentrekken van de bicepsspier komt er spanning op de pees te staan. Wanneer deze pees vaak onder spanning staat, door veel herhalingen of door een grote kracht, kan er schade aan de bicepspees ontstaan. Soms kan dit leiden tot een bicepspees scheur.

Deze rupturen worden vaker gezien bij oudere personen met een blessuregeschiedenis van biceps letsel of tendinopathie. Lees hier meer over schouderklachten.

Wat zijn de oorzaken van een biceps scheur?

Deze blessure ontstaat meestal door een plotse of zeer krachtige samentrekking van de bicepsspier. Dit kan gebeuren wanneer men de elleboog krachtig wil buigen tegen weerstand, bij bijvoorbeeld zwaar tillen(voornamelijk boven het hoofd tillen) of bicepscurls. Soms kan een biceps scheur ontstaan door een gradueel trauma, zoals herhaalde of langdurige activiteiten die de bicepspees veel belasten. Dit kan de bicepspees verzwakken, waardoor deze gevoeliger wordt voor een complete scheur. Bicepspees scheuren komen relatief veel voor bij gewichtheffen of sporten die veel kracht vragen van de armen en biceps.


Wat zijn tekens & symptomen?

Personen met een ruptuur van de bicepspees voelen typisch een plotselinge pijn optreden aan de voorkant van de elleboog, schouder of bovenarm. Dit is meestal geassocieerd met een plots knappend of scheurend gevoel. Symptomen kunnen snel optreden, zoals een pijn die voornamelijk het piekt gedurende de nacht of ’s morgens vroeg. Soms voelt de persoon echter weinig tot geen pijn.
Na het oplopen van de ruptuur is er meestal een vervorming van de voorarm zichtbaar, wanneer de aangedane arm met de gezonde arm wordt vergeleken. Dit wordt vooral goed zichtbaar wanneer er samentrekking van de spier wordt gevraagd. Er is dan een bosje van bicepsspier zichtbaar in het onderste gedeelte van de bovenarm.

Stijfheid, zwelling en blauwe plekken kunnen ook aanwezig zijn en kunnen de volgende ochtend en de komende dagen meer prominent worden. Zwakte van de elleboog of de schouder is een ook een veel voorkomend kenmerk, dat voornamelijk opvalt wanneer men de elleboog wilt buigen tegen weerstand of probeert te tillen.

Bij ernstige gevallen, kan de persoon scherpe pijn ervaringen tijdens activiteiten. Soms kunnen personen zwelling waarnemen aan de voorkant van de elleboog of spierzwakte ervaren terwijl ze een voorwerp proberen op te tillen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

biceps scheur arm

Meestal is een anamnese(het typische verhaal dat de patiënt verteld over zijn klacht) in combinatie met een klinisch onderzoek van de fysiotherapeut, voldoende om tot de diagnose te komen. Verder onderzoek, zoals een MRI scan, RX scan of Echografie kan in zeldzame gevallen bijdrage aan het bevestigen van de diagnose en het uitsluiten van andere letsels.

Wat is de prognose?

De meeste personen met een biceps scheur genezen goed met adequate fysiotherapie en zijn binnen een aantal weken terug op hun oorspronkelijke (activiteiten)niveau. Gezien een gescheurde bicepspees niet zelfstandig geneest kan er een (minimale)zwakte blijven bestaan.

Personen die de bicepsspier in de toekomst zwaar gaan belasten(krachtsport atleten) of met een distale bicepspees scheur, kunnen in aanmerking komen van chirurgische interventie. Een operatie kan in dat geval zorgen voor een optimale uitkomst en langdurige revalidatie van meerdere maanden. Indien de persoon voor een operatie in aanmerking komt dient deze zo snel mogelijk te gebeuren, gezien het feit dat de bicepsspier zich kan terugtrekken en er litteken weefsel kan ontstaan. Met als gevolg een vermoeilijkte operatie.

Welke factoren kunnen bijdrage tot het ontwikkelen van deze blessure?

Er zijn verschillende factoren die personen gevoelig maken voor het ontwikkelen van een bicepspees scheur. Deze factoren worden door de fysiotherapeut vastgesteld en gecorrigeerd. Sommige factoren kunnen zijn:

 • Gewricht stijfheid (voornamelijk de elleboog of schouder)
 • Verkorte spieren (Voornamelijk de biceps of triceps)
 • Verkeerde of te zware training
 • Inadequate warming up
 • Spierzwakte
 • Blessuregeschiedenis met bicepsletsel of biceps tendinopathie.
 • Inadequate revalidatie van een eerder bicepsletsel
 • Slechte houding

Welke oefeningen kan ik doen?

De fysiotherapeut zal de oefeningen selecteren en deze duidelijk uitleggen. De oefeningen worden meestal 2-3x per dag uitgevoerd en mogen geen toename in de klachten veroorzaken. Mogelijke oefeningen kunnen zijn:

Biceps samentrekking zonder beweging

Begin de oefening door de elleboog naast het lichaam in een hoek van 90graden te buiten met de handpalm naar boven. Leg uw andere hand op de pols, zodat deze een lichte neerwaartse druk op aangedane arm kan uitoefenen. Houd met de aangedane arm deze druk tegen, zodat de onderarm op dezelfde positie blijft. Houd deze 5 seconden vast en herhaal dit 10x zo krachtig mogelijk, zonder pijn.

Elleboog buiging en strekking

Sta recht op, buig en strek de arm(in de mate waarin dit pijnvrij kan) langs het lichaam. Zorg dat er niet meer dan een milde tot middelmatige stretch op de biceps komt te staan. Voer dit 10x uit, zonder toename van klachten(zoals pijn).

Elleboog draaiing

Start met de elleboog tegen het lichaam, met de voorarm in een hoek van 90 graden, zodat de hand naar voren wijst. Draai de handpalm naar boven en naar beneden, zover als dit mogelijk zonder pijnklachten. Zorg dat er niet meer dan een milde tot middelmatige stretch uit wordt geoefend. Herhaal dit 10x, zonder een toename van klachten(zoals pijn).

Gerelateerde artikelen

De Specialist

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut Maikel Korbmacher Berghem

De behandeling die past bij uw klacht, begint bij de kennis over aandoeningen. Wij schrijven hierover om in begrijpbare taal uit te leggen welke aandoeningen er zijn, zodat iedereen zijn of haar aandoening kan begrijpen. Voel je vrij om vragen te stellen.

Wij streven er naar om binnen 24 uur antwoord te geven op al uw vragen!

Stel hier direct uw vraag

Reacties (12)

 • Helen

  31 maart 2017 op 16:05 | #

  P.s. de Arthotec 75 en paracetamol helpen niet tegen de pijn.

  antwoord

 • Helen

  31 maart 2017 op 16:02 | #

  Beste Maikel, ik heb een afgescheurde bicepspees en hoor tegenstrijdige berichten. Ten eerste heb ik veel pijn terwijl mijn huisarts zegt dat een ruptuur bijna altijd zonder pijn gepaard gaat. Ik krijg Arthotec 75 en paracetamol tegen de pijn. Verder zegt mijn huisarts dat er niks aan te doen valt en het verder geen enkel gevolg heeft behalve cosmetisch, ( bult op arm). Er zijn foto's en een echo gemaakt en over 10 dagen naar de orthopeed. De dokter zei ook dat ik geen mitella hoefde te dragen omdat de schouderkop beweging nodig heeft. Wat kan ik doen?? Ben bekend met artrose en slijmbeursontsteking in mijn schouder. Vriendelijke groet, Helen 52 jaar.

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   09 april 2017 op 07:46 | #

   Beste Helen, wanner je een forse bult in je bovenarm hebt heb je inderdaad een afgescheurde bicepspees. Wanneer je een partieel (gedeeltelijk) ruptuur hebt kun je wel degelijk pijn hebben. Bij een volledige scheur kun je eigenlijk geen pijnklachten ervaren van de pees zelf. Wel kun je natuurlijk last hebben van andere problemen in de schouder. Ik zou even de orthopeed afwachten, waarschijnlijk gaan ze verder onderzoek doen. Laat even weten hoe het afloopt. Succes, mvg Maikel Korbmacher

   antwoord

 • Patrick

  19 mei 2016 op 21:12 | #

  Mijn pees aan de onderkant biceps is totaal afgeschuurd, eerst zeiden ze dat het operatief verholpen moet worden, nu had ik vandaag gesprek met de orthopeed en hij adviseerde om zo te laten? Zonder opereren , ik mag mijn werk gewoon uitoefenen! Ik zou aan ongeveer 25-30%krachtverlies bij soort draaibeveging lijden maar andere spieren kunnen kracht overnemen. Ben rechtshandig en ruptuur zit bij mijn linker arm- van beroep ben ik klusser, doe voornamelijk renovaties.Ben door de uitspraak van de orthopeed een beetje in de waar, kan ik echt gewoon verder functioneren zonder ingreep???!lees namelijk overal dat distale biceps ruptuur operatief dient verholpen te worden???Ben reuze benieuwd naar jullie kijk hierop!alvast bedankt,Patrick(mijn leeftijd-47jaar)

  antwoord

 • Ronald

  23 april 2016 op 11:00 | #

  Ik heb voor de tweede keer me Bicep afgescheurd ze zegen dat er weinig er aan kunnen doen ze zegen nu dat ze hem kunnen uitschakelen heb iemand anders hier me ook ervaring me en wat is de beste op lossing.

  antwoord

  • Ferry laann

   03 november 2016 op 21:26 | #

   Ze hebben mijn bicepspees in het ziekenhuis door geknipt, maar ik ben er niets mee opgeschoten.

   antwoord

   • Maikel Korbmacher

    04 november 2016 op 14:10 | #

    Hoi Ferry, waarschijnlijk hebben ze in het ziekenhuis gedacht dat jou pijn van de bicepspees afkomt. Als dit ook het geval is zou de pijn langzaam weg moeten gaan. Wanneer dit niet het geval is kan het ook zijn dat er een andere oorzaak is van jou pijn. Dit is voor mij moeilijk te beoordelen. Misschien kun je iets specifieker met je vraag zijn? Mvg Maikel Korbmacher

    antwoord

  • Maikel Korbmacher

   28 april 2016 op 14:41 | #

   Beste Ronald, welke bicepspees heb je afgescheurd? De biceps heeft een lange kop (caput longum) en korte kop (caput breve). Graag uw reactie? Mvg Maikel Korbmacher

   antwoord

 • Marcel Schooneman

  07 maart 2016 op 13:25 | #

  wat kan ik het beste doen met een gescheurde pees in afwachting van een afspraak met de orthopeed?

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   07 maart 2016 op 18:49 | #

   Beste Marcel, is de bicepspees compleet afgescheurd of heb je een gedeeltelijke scheur? Mvg Maikel Korbmacher

   antwoord

 • John

  20 mei 2014 op 18:08 | #

  Dank u voor de informatie , twee dagen geleden heb ik mijn biceps dus gescheurd. Hij hangt er gewoon bij als ik hem aanspan.
  Ik kan niet ziek thuisblijven aangezien ik Zzp timmerman ben want dan ben ik waarschijnlijk mijn werk kwijt, misschien een idee om mijn arm in te wikkelen of zo ?

  Groeten John

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   26 mei 2014 op 08:02 | #

   Beste John, neem even zsm contact met ons op om dit te behandelen. Met vriendelijke groet Maikel Korbmacher

   antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen


 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal