Bakerse cyste

(Ook bekend als: Baker’s cyste, Popliteale cyst)

Bakerse Cyste

Een Bakerse cyste is een ingekapselde zwelling in de knieholte. De aandoening is zeer goed voelbaar, maar bij een kleine zwelling zullen er weinig tot geen klachten zijn. Bij een grote zwelling nemen de klachten flink toe en wordt het buigen of strekken van de knie lastig en pijnlijk.

Hoe wordt een bakerse cyste behandeld?

De behandeling van een Bakerse cyste is afhankelijk van de ernst van de situatie. Hiermee doelen we op de mate waarin er (pijn)klachten aanwezig zijn en of er een duidelijke oorzaak aanwezig is (knieletsel). Wanneer de cyste duidelijk voelbaar is in de knieholte en er geen klachten aanwezig zijn, is het verstandig deze voor de zekerheid te laten controleren door de huisarts. Hoogst waarschijnlijk zal er geen verdere behandeling volgen.

Wanneer er echter wel klachten aanwezig zijn bestaan er twee type behandeling: operatief en niet operatief. De keuze van de behandeling is afhankelijk van of de ingekapselde zwelling wel of niet gescheurd is en hoe pijnlijk en beperkend deze is.

1. Fysiotherapeutische behandeling bij geen operatie (drainage)

Hierbij wordt de cyste leeg gezogen en mogelijk ingespoten met ontstekingsremmend middel. Op deze manier wordt de zwelling verkleind.

2. Fysiotherapeutische behandeling bij een operatie

Hierbij wordt de gehele cyste verwijderd en het gat in het gewrichtskapsel gerepareerd. Deze operatie wordt alleen uitgevoerd als de ingekapselde zwelling als ‘ernstig’ wordt beschouwd. Na de operatie volgt een periode van revalidatie waarbij de belasting gradueel wordt opgebouwd. De eerste 6 weken na de operatie zijn zware knieoefeningen niet aangewezen. De fysiotherapeut kan u begeleiden in het proces met het doel de verloren kracht in het been te herwinnen.

Wat is een Bakerse cyste?

Een Bakerse cyste is een verschijnsel dat bestaat uit ingekapselde zwelling in de knieholte. Dit verschijnsel kan het resultaat zijn van knieklachten, zoals: een meniscus scheur of artrose van de knie.

Het knie gewricht bestaat uit 2 botstukken, het dijbeen en het scheenbeen. Tussen deze botstukken bevinden zich de menisci die een schok dempende functie hebben. Rondom het kniegewricht zit het gewrichtskapsel. Samen met de kniebanden zorgt het gewrichtskapsel voor stabiliteit.

Wanneer het gewrichtskapsel te veel vloeistof aanmaakt (bijv. als gevolg van schade) kan de extra vloeistof lekken of uit het kapsel geperst worden, met als gevolg de vorming van een cyste in de knieholte. Deze ingekapselde zwelling is over het algemeen pijnvrij en is goed voelbaar tussen de 2 spieren in de knieholte. De bobbel is niet gevaarlijk. Deze cyste noemen wij de Bakerse cyste.

Wat zijn tekens & symptomen van een cyste?

Deze knieklachten ontstaat meestal als gevolg van degeneratieve veranderingen in de knie of direct knieletsel. De cyste is meestal goed voelbaar. Wanneer er sprake is van een kleine ingekapselde zwelling zal men weinig tot geen klachten hebben en is het absoluut niet zorgwekkend. Als deze echter groot is kan men pijnklachten hebben aan de achterkant van de knie en/of moeite hebben bij het volledig buigen of strekken van de knie. Ook kan men last hebben van een strak gevoel in de kuit en kan het aanraken van de ingekapselde zwelling licht gevoelig worden.

In sommige gevallen kan het een instabiel gevoel geven in de knie en gevoelig zijn tijdens het sporten. Lees hier 5 oefeningen voor het verbeteren van de stabiliteit van de knie.

Wanneer er naast de deze blessure ook schade is ‘in’ het kniegewricht, kunnen er andere bijkomende klachten aanwezig zijn. Alles wat zwelling veroorzaakt in het kniegewricht kan ervoor zorgen dat de cyste toeneemt in omvang. Als deze scheurt, kan het pijn en zwelling veroorzaken in de kuit. De symptomen van een scheuring lijken sterk op veel serieuzer probleem: namelijk thrombophlebitis. Dit is een geheel ander probleem. Het is daarom belangrijk dat de oorzaak is van de zwelling en de pijn in de kuit goed wordt onderzocht.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose kan worden gesteld door een fysiotherapeut of een arts. Een Echo, MRI, RX scan of CT scan kan in sommige gevallen nodig zijn om de diagnose te bevestigen of bijkomende schade in het kniegewricht te detecteren.

Gerelateerde artikelen

De Specialist

Ivo 't Lam

Ivo Lam Berghem en Oss

De behandeling die past bij uw klacht, begint bij de kennis over aandoeningen. Wij schrijven hierover om in begrijpbare taal uit te leggen welke aandoeningen er zijn, zodat iedereen zijn of haar aandoening kan begrijpen. Voel je vrij om vragen te stellen.

Wij streven er naar om binnen 24 uur antwoord te geven op al uw vragen!

Stel hier direct uw vraag

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggenAlle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal