Acute lage rugpijn

(Ook bekend als: Spit, acute lumbago)

Acute lage rugpijn rugklachten

Misschien herken je het wel, ineens schiet er pijn in je rug. Deze pijn wordt acute lage rugpijn (spitgenoemd. Vaak ontstaat deze pijn, zoals de naam al aangeeft, acuut. De pijn is meestal in de eerste dagen het ergst, daarna wordt deze pijn minder.

Bij Fysiotherapie4all hebben we veel ervaring met acute lage rugklachten en behandelen we met specifieke technieken om de pijn snel te verminderen. Vaak zien we dat de klachten binnen vijf behandelingen verholpen zijn.


Wat houdt acute lage rugpijn in?

 

Wat wil jij weten over acute lage rugpijn!

Wat is acute lage rugpijn?

De tekens en symptomen bij een spit.

Wat zijn de verschillende oorzaken voor het ontstaan van een spit?

Op deze manier worden acute lage rugklachten effectief behandeld.Wat is acute lage rugpijn?

Acute lage rugpijn wordt ook wel acute lumbago of spit genoemd. Men ervaart hierbij acute pijnklachten in de onderrug (ook wel lumbale wervelkolom genoemd). De acute lumbago is één van de vele klachten die men in de lage rug kan ervaren. Andere oorzaken van lage rugpijn zijn: Hernia Nuclei Pulposi, lumbale kanaalstenose, chronische lage rugpijn, instabiliteit in de onderrug, etc.

Acute lage rugpijn en triggerpoints

 

Wat zijn tekens & symptomen bij deze aandoening

Bij acute lage rugpijn ervaart men een plotselinge pijn in de onderrug. Men omschrijft dit gevoel vaak alsof het 'erin schiet'. Soms is dit nadat men lang in eenzelfde houding heeft gezeten, maar dit hoeft niet zo te zijn. De pijn bevindt zich in de rug, maar kan uitstralen naar bil, heup en bovenbeen. Anders dan bij ischias of het piriformissyndroom, straalt de pijn niet uit naar het onderbeen. De pijn komt plotseling opzetten, maar is meestal binnen enkele weken ook weer verdwenen. De pijn is de eerste paar dagen het heftigste en zwakt daarna al wat af. Tijdens de eerste dagen is bewegen erg pijnlijk en met name het voorover buigen is erg provocerend. De rug voelt erg stijf. Vaak gaat men anders staan en lopen om de pijn te ontzien. Wanneer de rugklachten langer dan drie maanden aanwezig blijven, spreekt men van chronische lage rugpijn.

Wat zijn de oorzaken van rugpijn?

Bij het merendeel van de acute lage rugpijn patiënten is de exacte oorzaak niet bekend. Het lijkt erop dat overbelasting van tussenwervelschijven (disci) vaak de oorzaak is. Door deze overbelasting ontstaan er kleine scheurtjes in de tussenwervelschijven wat pijnklachten oproept. Deze overbelasting kan bijvoorbeeld ontstaan door zwaar tillen, een verkeerde lichaamshouding of eenzijdig belasten. Wanneer men een beroep uitoefent waarbij de onderrug zwaar belast wordt, kan dit ook leiden tot acute lumbago. Ook zwakke rugspieren en/of buikspieren kunnen leiden tot deze blessure. Acute lumbago valt onder de aspecifieke lage rugklachten. Dat wil zeggen dat er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak (zoals een hernia) is.

Zo wordt deze aandoening behandeld

Bij deze vorm van rugklachten is het belangrijk om rust af te wisselen met bewegen. Voorkom zwaar tillen en bukken tijdens de eerste dagen en zorg voor voldoende afwisseling tussen zitten, liggen, staan en lopen. Het wordt dus afgeraden weken in bed te blijven liggen. Juist het bewegen zorgt ervoor dat de conditie van de spieren verbetert. Men kan aanvankelijk baat hebben bij medicijnen die de pijn remmen. Daarnaast kan een fysiotherapeut helpen door middel van het afnemen van een anamnese (vraaggesprek) en het doen van lichamelijk onderzoek en zo vaststellen of het om acute lage rugpijn gaat. Wanneer dit het geval is, kan de fysiotherapeut helpen om de rug te mobiliseren, de pijn te dempen en de spieren te doen ontspannen. Ook zal de fysiotherapeut oefeningen geven waarmee u de rug zelf soepeler kan maken. Wanneer een verkeerde lichaamshouding mogelijk de oorzaak is van de acute rugpijn, kan de fysiotherapeut houdingsadvies en oefeningen geven om de houding te verbeteren. Wanneer blijkt dat lokale triggerpoints mede oorzaak zijn van lage rugpijn, kan een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in triggerpointtherapie deze spierknopen behandelen met manuele triggerpointtherapie, dry needling en/of spray-and-stretch technieken. Lees hier meer over de behandeling van rugklachten.

Gerelateerde artikelen

De Specialist

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut Maikel Korbmacher Berghem

De behandeling die past bij uw klacht, begint bij de kennis over aandoeningen. Wij schrijven hierover om in begrijpbare taal uit te leggen welke aandoeningen er zijn, zodat iedereen zijn of haar aandoening kan begrijpen. Voel je vrij om vragen te stellen.

Wij streven er naar om binnen 24 uur antwoord te geven op al uw vragen!

Stel hier direct uw vraag

Reacties (2)

 • Mieke

  23 januari 2018 op 07:50 | #

  Heb enorme last lage rugpijn
  Uitstralend naar binnenkant bovenbenen buikpijn .enlast met plassen.

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   26 februari 2018 op 10:21 | #

   Beste Mieke,

   Bij acute lage rugpijn is he belangrijk om in beweging te blijven. Iedereen heeft wel eens last van rugklachten. Wordt niet passief maar ga bewegen. Mochten de klachten binnen 10 dagen niet minder worden neem dan contact op met je fysiotherapeut. Succes

   antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen


 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal