Achillespees scheur (inscheuring)

(Ook bekend als: Inscheuring van de achillespees, gedeeltelijke achillespees scheur, partiele achillespees ruptuur)

Achillespees scheur (inscheuring)

Bij het ontstaan van een achillespees scheur ervaar je pijn. Mensen met een scheur in de achillespees hebben dit vaak gelijk door. Dit doordat lopen, rennen, springen of ander activiteiten met de voet zeer doen. Over het algemeen herstellen personen goed van deze aandoening. De mate van inscheuring is een belangrijke factor in het herstel proces

Met welke fysiotherapeutische behandeling wordt een Achillespees scheur behandelt?

Fysiotherapeutische behandeling van personen met dit letsel is noodzakelijk voor een snel herstelproces, optimale uitkomst en om de kans op het opnieuw optreden van het letsel te verminderen. De fysiotherapeutische behandeling kan bestaan uit:

 • Weke delen massage (soft-tissue)
 • Elektrotherapie (bijv. Ultrasound)
 • Schoenaanpassing
 • Medical taping of Easytaping
 • Gewricht mobilisatie
 • Stretching
 • Ijs of warmte therapie
 • Progressieve oefeningen om flexibiliteit, kracht, core stability en balans te bevorderen
 • Advies
 • Training en activiteit aanpassingen
 • Hydrotherapie
 • Biomechanische correctie
 • Triggerpointtherapie
 • Dry needling therapie

Welke andere behandelingen bestaan er?

Indien de fysiotherapeutische behandeling niet aanslaat kan de fysiotherapeut in overleg, uw huisarts contacteren om zo de verdere richting van de behandeling te bepalen. Dit kan een ander soort behandeling zijn, zoals: medicatie, corticosteroïden injectie of verwijzing naar een gespecialiseerde arts.

 

Wat is een achillespees scheur?

Een achillespees scheur is een (gedeeltelijke) scheur van de pees aan de achterkant van de voet. De kuit aan de achterkant van het onderbeen bestaat uit twee grote spieren. Beide spieren hechten via de achillespees aan op het hielbot. 

Tijdens het samentrekken van de kuitspieren komt de achillespees onder spanning te staan. Wanneer deze pees vaak onder spanning staat, door veel herhalingen of door een grote kracht, kunnen er scheuren in de pees ontstaan. Deze scheuren kunnen variëren van een kleine gedeeltelijke scheur met minimale pijn en minimaal functieverlies, tot een complete scheur waarbij chirurgische reconstructie nodig zal zijn.

De oorzaken van een achillespees scheur

Een achillespeesscheur ontstaat meestal wanneer een persoon vanuit stilstand wil versnellen of een lunge/uitvalspas maakt tijdens de sport (tennis, squash etc.). In sommige gevallen ontstaat deze blessure door herhaalde spanning op de pees, in combinatie met overbelasting (zoals overmatig lopen of rennen).

Wat zijn tekens & symptomen?

Personen met een gedeeltelijke achillespees scheur voelen tijdens het ontstaan van letsel een plotselinge pijn. Klachten kunnen toenemen tijdens activiteiten waarbij de achillespees onder veel spanning komt te staan, zoals: wandelen (heuvel op), traplopen, rennen, springen, kuitspier oefeningen en kuit stretching. Ook hebben deze personen vaak last tijdens rust NA de bovenstaande activiteiten. De klachten zijn sterk aanwezig in de ochtend, vlak na het opstaan. Ook kunnen er kan er zwelling in de achillespees regio en drukpijn aanwezig zijn.

Achillespees-scheur

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Meestal is een anamnese(het typische verhaal dat de patiënt verteld over zijn klacht) in combinatie met een klinisch onderzoek van de fysiotherapeut, voldoende om tot de diagnose te komen. Verder onderzoek, zoals een MRI scan of Ultrasound (echografie) kan in sommige gevallen bijdrage aan het bevestigen van de diagnose en het vaststellen van de ernst van de achillespees scheur.

Wat is de prognose?

Personen met een kleine scheur in de achillespees genezen goed met adequate fysiotherapie en zijn binnen een 2-3 weken terug op hun oorspronkelijke (activiteiten)niveau. Indien er sprake is van een grotere scheur, kan het herstel 4-8 weken of langer in beslag nemen. Is de scheur echter zo groot dat het bijna een complete ruptuur (scheur) is, zal er chirurgische interventie nodig zijn.

 

Welke factoren kunnen bijdrage tot het ontwikkelen van deze blessure?

Er zijn verschillende factoren die personen gevoelig maken voor het ontwikkelen van een achillespees scheur. Deze factoren worden door de fysiotherapeut vastgesteld en gecorrigeerd. Sommige factoren kunnen zijn:

 • Weinig flexibiliteit (enkel en kuit)
 • Verkeerde of te zware training
 • Slechte biomechanica
 • Slechte voet-statiek (plat voet of hol voet)
 • Inadequate warming up
 • Spierzwakte
 • Slechte proprioceptie of core stabiliteit
 • Vermoeidheid
 • Leeftijd en lichaamsgewicht
 • Inadequate revalidatie na een eerder enkel-, kuit- of achillespees blessure

Welke oefeningen kan ik doen?

De fysiotherapeut zal de oefeningen selecteren en deze duidelijk uitleggen. De oefeningen worden meestal 2-3x per dag uitgevoerd en mogen geen toename in de klachten veroorzaken. Mogelijke oefeningen kunnen zijn:

Kuitspier stretching met handdoek

Zit met het been gestrekt. Hang het midden van de handdoek om de voorvoet en houd beide uiteinden vast. Gebruik Uw voet, enkel en de handdoek om de tenen naar u toe te trekken. Zorg dat u een middelmatige stretch ter hoogte van de kuitspier en of achillespees voelt. Houd deze stretch 5 sec aan en herhaal dit 10x, zonder toename van pijn.

Kuitspier stretching met teraband/elastiek

Zit met het been gestrekt. Hang het midden van de terband om de voorvoet en houd beide uiteinden vast. Gebruik de teraband om de tenen naar u toe te trekken. Beweeg met de voet en enkel tegen deze weerstand omlaag/van u af (gas geven). Beweeg tot het einde en laat vervolgens het elastiek van de teraband uw enkel langzaam weer omhoog trekken naar de startpositie. Herhaal dit 10-20x zonder toename van pijn.

Lees meer over enkelklachten.

Gerelateerde artikelen

De Specialist

Maikel Korbmacher

Fysiotherapeut Maikel Korbmacher Berghem

De behandeling die past bij uw klacht, begint bij de kennis over aandoeningen. Wij schrijven hierover om in begrijpbare taal uit te leggen welke aandoeningen er zijn, zodat iedereen zijn of haar aandoening kan begrijpen. Voel je vrij om vragen te stellen.

Wij streven er naar om binnen 24 uur antwoord te geven op al uw vragen!

Stel hier direct uw vraag

Reacties (4)

 • P. de Kooker

  27 juni 2017 op 20:04 | #

  Beste Duncan,
  8 maanden geleden heb ik mijn achillespees afgescheurd. Geopereerd allen goed gegaan en nu sport ik weer ( 2 maal per week 5 KM hardlopen, twee maal fitnessen en zondag 2 KM zwemmen). MAAR mijn enkel blijft stijf, verkleurd nog regelmatig en de bekende oefening op je tenen staan en lopen blijft zeer lastig, Ik zie ook de laatste maand weinig progressie (een keer per week na de fysio doe daar sprongoefeningen). Is het gewoon een feit dat het gewoon niet beter wordt en je zult ermee moeten leven?
  Ps ik ben 52 en 1,76M en 69 KG.
  Graag verneem ik jouw reactie.

  Mvgr,
  Peter,

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   28 juni 2017 op 06:59 | #

   Beste Peter, een afgescheurde achillespees is een complex probleem met een prognose die moeilijk te voorspellen is. Onbelaste trainingen zoals zwemmen en fitnessen lijkt me geen enkel probleem. Ben voorzichtig met het hardlopen en bouw dit heel langzaam op. Overleg goed met je eigen fysiotherapeut en zorg voor een goede opbouw in belasting en belastbaarheid. Uiteindelijk moet het goed komen! Succes...

   antwoord

 • duncan

  02 april 2015 op 02:41 | #

  Goedemorgen,

  Helder artikel welke mij enigszins heeft gerustgesteld. Ik woon namelijk in het buitenland en weet niet of ik de diagnoses die ik krijg kan vertrouwen.
  Inmiddels is gebleken dat er slechts een scheurtje in mijn aachillespees pees zit. Mijn vraag is aangezien er niet geopereerd hoeft te worden, groeit deze scheur weer 'dicht'?

  Alvast dank!!

  Duncan Bruining

  antwoord

  • Maikel Korbmacher

   15 augustus 2015 op 10:39 | #

   Beste ducan, een klein scheurtje in uw achillespees kan wel weer herstellen. Zorg er wel voor dat je hier voldoende tijd voor neemt en langzaam de belastbaarheid opbouwen. Eventueel in overleg met uw fysiotherapie excentrische oefeningen doornemen om de achillespees sterker te maken. Succes...

   antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen


 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal