Aandoeningen

Van A tot Z

Wij schrijven over verschillende aandoeningen in een zo begrijpbaar mogelijke taal. Zodoende kunt u zelf uw klachten vergelijken of na een behandeling het terug lezen. U kunt ook selecteren op verschillende categoriseren aan de zijkant van deze pagina's.

Wij raden je aan om in de rechterkolom of hieronder gebruik te maken van de sorteer optie 'kies het lichaamsdeel'. Deze groepeert alle artikelen die over dat lichaamsdeel gaan.

Kies het lichaamsdeel

Peesontsteking schouder

(Ook bekend als: tendinitis schouder)

peesontsteking schouder

Een peesontsteking in de schouder is een veel voorkomende blessure. Deze blessure komt met name veel voor wanneer de schouder overbelast wordt. Wanneer je een peesontsteking hebt merk je dat vrijwel direct, omdat deze aandoening erg pijnlijk is. Je hebt pijn in je schouder zelf en je kunt je schouder direct minder goed bewegen. Met name bewegingen boven de negentig graden zijn pijnlijk. Activiteiten zoals jas aan trekken, haren phonen zijn meestal niet prettig. De fysiotherapeut kan jou goed advies geven om de ontsteking te reduceren en de pijn te verlichten. Uiteindelijk is het belangrijk dat deze klachten niet elke keer terugkomen dus de orozaak moet aangepakt worden. Neem altijd contact op met een fysiotehrapeut, die kan een gedegen onderzoek doen en jou definitief van je klachten af helpen.

Radiuskopfractuur

(Ook bekend als: Spaakbeen breuk, Radiuskop breuk, Onderarm breuk)

Radius kop fractuur

Een radiuskopfractuur is een breuk in de kop van één van de twee voorarmbotten: het spaakbeen. Jij ervaart, op het moment dat de kop breek, plotse scherpe en intense pijn. In de meeste gevallen geneest de breuk goed, ook zonder operatie, en kan jij na een aantal weken tot maanden een begeleide terugkeer naar activiteiten en sporten plaats vinden.

Spierscheuring kuit (zweepslag)

(Ook bekend als: ruptuur kuit, zweepslag)

spierscheuring kuit

Een spierscheuring van de kuit is een erg vervelende blessure. Een scheuring kan voor veel pijn en beperking zporgen. Maar een voordeel: 'het gescheurde weefsel kan 100% herstellen'!  Belangrijk is om direct na het afscheuren van een spier te koelen met ijs, water of een cold-pack gedurende 15 tot 20 minuten (leg altijd een doek ertussen), het lichaamsdeel niet te gebruiken om op de steunen (Rustgeven!). Misschien wel het belangrijkste is dat je de spier in maximale lengte laat rusten. Bij deze blessure is het zeer belangrijk om een Fysiotherapeut te bezoeken. Hij/zij kan de ernst van de scheur beoordelen en jou helpen met het herstel van de spier. Revalideren is belangrijk om de volledige functionaliteit van de spier terug te krijgen en om een volgende spierscheuring te voorkomen.

De ziekte van Sever (Severs disease)

(ook bekend als: Sever Schinz syndroom, Morbus Sever, calcaneal apophysitis, apophysitis calcanei)

De ziekte van Sever

Bij de ziekte van Sever raakt de groeischijf van de hiel geïrriteerd door een te grote trekkracht van de achillespees. Deze aandoening komt dan ook veel voor bij kinderen en adolescenten in de perioden van snelle groei. Bij deze aandoening ontwikkel jij gradueel pijnklachten aan de achterkant van de hiel of achillespeesregio. Deze blessure lost zich dan ook gradueel op. Dit houdt in dat de pijnklachten verminderen op het moment dat jouw skelet volledig is volgroeid. In veel gevallen duurt dit 6 - 12 maanden, maar dit kan ook 2 jaar duren.

Slijmbeursontsteking knie

(Ook bekend als: bursitis knie)

slijmbeursontsteking knie

Een slijmbeursontsteking kan op verschillende plekken van het lichaam ontstaan. Vaak zien we een slijmbeurontsteking in de knie acuut ontstaan na bijvoorbeeld een val of langdurig zitten op de knie. De knie wordt meestal direct dik en het is pijnlijk om op je knie te gaan zitten. Het is een vervelende blessure die wanneer je er goed mee omgaat in een aantal weken weer volledig kan herstellen. Het is raadzaam om altijd even contact op te nemen met een fysiotherapeut. De specialist kan je specifiek advies geven en het herstel bespoedigen.

 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Hoogstraat 1a

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal