Aandoeningen

Van A tot Z

Wij schrijven over verschillende aandoeningen in een zo begrijpbaar mogelijke taal. Zodoende kunt u zelf uw klachten vergelijken of na een behandeling het terug lezen. U kunt ook selecteren op verschillende categoriseren aan de zijkant van deze pagina's.

Wij raden je aan om in de rechterkolom of hieronder gebruik te maken van de sorteer optie 'kies het lichaamsdeel'. Deze groepeert alle artikelen die over dat lichaamsdeel gaan.

Kies het lichaamsdeel

Artrose nek

(Ook wel cervicale artrose, cervicale degeneratie en nek osteoartritis)

Artrose nek

Nek artrose wordt ook wel slijtage genoemd. Deze slijtage ontstaat in de tussenwervelschijven van de nek. Deze slijtage kan leiden tot nekklachten die vaak aan één kant erger is dan aan de andere kant. Artrose is niet te herstellen, er zijn echter wel behandelingen en oefeningen om erger te voorkomen. Lees snel verder om meer te weten te komen over deze behandelingen en oefeningen.

Verrekking of Spierscheuring heupadductoren

(Ook bekend als: liesblessure, liesverrekking, adductoren verrekking, adductoren letsel, spierscheuring van de adductoren)

Verrekking / Spierscheuring Heupadductoren

Een scheur in de heupadductoren is een veel voorkomende blessure bij sproters. Pijnklachten ontstaan bij lopen, rennen, draaien, springen, traplopen, schoppen en de benen naar elkaar toe bewegen. Het is belangrijk om voldoende rust te nemen en de lies niet veel te belasten. Mensen met een kleine scheur kunnen na 1 tot 3 weken terug zijn op hun niveau. Bij een grotere scheur kan dit 4 - 8 weken zijn. Het is belangrijk dat je een goede warming-up doet. Geen goede warming-up geeft een vele grotere kans dat deze aandoening zich voordoet.

Heup artrose

Heup artrose wordt ook wel slijtage van de heup genoemd

heup artrose

Bij heup artrose,  ook wel slijtage van de heup genoemd, ervaar je vaak pijn in de heupregio, in de bil- en liesregio en treden er bewegingsbeperkingen op in de heup. Deze klachten kunnen met verschillende technieken worden behandeld, namelijk: fysiotherapie, zooltherapie en/of medicatie. Wanneer deze behandelingen onvoldoende werken kan er gekozen worden voor een nieuwe heup. Het is belangrijk dat de mobiliteit en kracht van de heupspieren optimaal blijven. 

Let op! Artrose is een veelvoorkomend probleem in Nederland. Gelukkig is gebleken dat fysiotherapie/oefentherapie effectief kan zijn bij artrose. Daarom worden de eerste 12 behandelingen bij heup artrose vanaf 2018 vanuit de basisverzekering vergoed!

Binnenband scheur van de elleboog (Mediaal collateraal ligament)

(Ook bekent als: Mediale band scheur, MCL ruptuur, MCL verrekking, MCL letsel elleboog)

Binnenband scheur van de elleboog

Een binnenband scheur van de elleboog kan in verschillende gradaties voorkomen. De gradatie bepaald de ernst van de aandoening. Zo kan de binnenband gedeeltelijk gescheurd zijn of volledig gescheurd zijn. Beide vormen hebben verschillende symptomen en oorzaken. Over het algemeen geneest een persoon goed van deze aandoening middels adequate fysiotherapie. Bij graad 1 & 2 kun jij na 2 - 8 weken je normale activiteiten hervatten. Bij graad 3 is er vaak een langdurige revalidatie nodig om de functie optimaal te herstellen.

Ganglion

(Ook bekend als: cyste of slijmcyste)

Ganglion

Bij een ganglion, ook wel cyste of slijmcyste genoemd, ontstaat er een bobbel of bultje op de huid. Deze zwelling is gevuld met vocht en niet kwaadaardig. Ganglion komt vaak voor op de pols, maar kan ook op andere plekken op het lichaam voorkomen. Het is niet altijd nodig om ganglion te verwijderen wanneer men geen klachten ondervindt. Er zijn wel behandelingen om die kunnen worden uitgevoerd om ganglion te verhelpen, deze staan beschreven in dit artikel.

 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal