Aandoeningen

Van A tot Z

Wij schrijven over verschillende aandoeningen in een zo begrijpbaar mogelijke taal. Zodoende kunt u zelf uw klachten vergelijken of na een behandeling het terug lezen. U kunt ook selecteren op verschillende categoriseren aan de zijkant van deze pagina's.

Wij raden je aan om in de rechterkolom of hieronder gebruik te maken van de sorteer optie 'kies het lichaamsdeel'. Deze groepeert alle artikelen die over dat lichaamsdeel gaan.

Kies het lichaamsdeel

Hamstring tendinopathie (aanhechting)

(ook bekend als; Hamstring tendinitis, Hamstring tendinose, Biceps femoris tendinopathie)

Hamstring tendinopathie aanhechting

Een hamstring tendinopathie is een overbelastingsletsel van de hamstringpees en wordt gekarakteriseerd door weefselschade. De aandoening ontwikkelt zich gradueel en pijnklachten kunnen hierbij aan de binnen- of buitenzijde van de achterkantvan de knie voorkomen. Een hamstring tendinopathie is goed te genezen met fysiotherapie en gemiddeld kun jij binnen een aantal weken weer normaal functioneren.

Achillespees Tendinopathie

(Ook bekend als: Achilles tendinitis, Achilles tendinose, Achilles tendinopathie)

 

Achillespees Tendinopathie

Bij een achillespees tendinopathie ervaar je vaak pijn aan de achterkant van je enkel (hielregio) en/of heb je last van een stijfgevoel in de hielregio. Mensen met deze aandoening lopen vaak te lang door. Dit is niet slim! Maar hoe kan dit? Vaak hebben mensen niet voortdurent pijn, maar ervaren zij dit na een intensieve activiteit en daarna gaat de pijn vanzelf weg.

Achillespees scheur (inscheuring)

(Ook bekend als: Inscheuring van de achillespees, gedeeltelijke achillespees scheur, partiele achillespees ruptuur)

Achillespees scheur (inscheuring)

Bij het ontstaan van een achillespees scheur ervaar je pijn. Mensen met een scheur in de achillespees hebben dit vaak gelijk door. Dit doordat lopen, rennen, springen of ander activiteiten met de voet zeer doen. Over het algemeen herstellen personen goed van deze aandoening. De mate van inscheuring is een belangrijke factor in het herstel proces

Slijmbeursontsteking van de elleboog (bursitis)

(Ook bekend als: Elleboog bursitis, Studenten elleboog, Olecranon bursitis)

Slijmbeursontsteking van de elleboog - elleboog bursitis

Een slijmbeursontsteking van de elleboog is een vervelende en pijnlijke blessure. Bij deze blessure ontstaat er een zwelling aan de achterkant van je elleboog. Het is belangrijk om de elleboog rust te geven. Vermijd belastende activiteiten als leunen op de elleboog, duwen, timmeren en/of strekken avn de elleboog tegen de weerstand. Over het algemeen genees je goed en snel van deze blessure. Na enkele weken ben je terug op je (activiteiten)niveau.

Elleboog dislocatie (uit de kom)

(Ook bekent als: Elleboog luxatie, Elleboog uit de kom)

Elleboog Dislocatie - Elleboog uit de kom

Een gedisloceerde elleboog (uit de kom) is letsel dat wordt gekarakteriseerd door schade en scheuring van bindweefsel rondom het ellebooggewricht. Personen met een geluxeerde elleboog hebben direct medische hup nodig. In sommige gevallen kunnen de bloedvaten schade oplopen door de dislocatie! Het kan zeer verschillen hoelang herstel van deze aandoening duurt. Het kan een aantal weken duren, maar ook een aantal maanden. Dit is afhankelijk van de persoon en de ernst van de dislocatie.