Enkelklachten

Zoek je een oplossing voor jouw enkelklachten? In het onderstaand artikel beantwoorden we alle vragen die je kunt hebben over pijn aan de enkel. We bespreken de verschillende soorten enkelklachten en hoe je deze kunt behandelen. In het gratis webinar gaan we nog dieper in op de materie. We willen je graag helpen om pijnvrij te worden! Bekijk het artikel of het gratis webinar.

Bekijk webinar

De juiste behandeling bij verschillende soorten enkelklachten

Enkelklachten zijn klachten die men ervaart in en/of rondom het gewricht. Dit gewricht bestaat uit drie botstukken: het scheenbeen (tibia), het kuitbeen (fibula) en het sprongbeen (talus). Ook zijn er bij het enkelgewricht banden, spieren en kapsel betrokken Er zijn verschillende soorten, oorzaken, symptomen en behandelingen bij deze aandoening.

Soorten enkelproblemen

Er zijn verschillende soorten aandoeningen die kunnen ontstaan ion de enkel. Hierbij wordt er een onderscheid gemaakt tussen acute, chronische, aspecifieke en specifieke klachten.

Wat is het verschil tussen acute en chronische enkelklachten?

Het verschil tussen acute en chronische klachten wordt bepaald door de tijdsduur van de klacht. Acute klachten zijn klachten waarbij jij binnen zes weken van de pijn af bent. Indien klachten langer duren dan drie maanden, is er sprake van chronische klachten. De tijdsduur wil niets zeggen over de behandelmogelijkheden die er zijn. De term ‘chronisch’ kan doen vermoeden dat deze klachten niet meer zullen verdwijnen. Dit is in het geval van enkelklachten niet zo. Ook deze klachten zijn vaak goed te behandelen met bijvoorbeeld fysiotherapie.

Wat is het verschil tussen a-specifieke & specifieke enkelklachten?

Specifieke klachten zijn: klachten waarbij de oorzaak van het ontstaan van de pijn aan de enkel duidelijk is. Dit kan bijvoorbeeld een impingement, ontwrichting of verzwikking van de enkel zijn. Wanneer de oorzaak onbekend is en er op beeldvormend materiaal (MRI-scan of röntgenfoto) geen afwijkingen te zien zijn, spreekt men van a-specifieke enkelklachten. Dit doet vermoeden dat de klacht dan ‘tussen de oren’ moet zitten. Dit hoeft niet zo te zijn! Ook deze klachten kunnen een lichamelijke oorzaak hebben. Denk bijvoorbeeld aan triggerpoints die voorkomen aan de zijkant van het onderbeen. Deze triggerpoints geven dan ‘geprojecteerde pijn’ richting de enkel, waardoor er pijn aan de enkel ontstaat. soorten enkelaandoeningen.

Verschillende aandoeningen die pijnklachten in de enkel veroorzaken

Enkeldistorsie (verzwikking)

Heb jij last van enkel verzwikking? In dit artikel lees je meer informatie over enkel distorsie en hoe dit behandelt kan worden.

Slijmbeursontsteking van de hiel

Bij een slijmbeursontsteking van de hiel ervaar je pijn aan de achterkant van de enkel. Deze pijn ontstaat voornamelijk bij het doen van activiteiten (wandelen, rennen, springen), maar ook tijdens de rust na een activiteit. De slijmbeursontsteking van de hiel is goed te behandelen. In de meeste gevallen zijn mensen in een aantal weken weer terug op activiteiten niveau.

(Ook bekend als: Achilles bursitis, Slijmbeursontsteking bij de achillespees)

Ontwrichte enkel

Bij een ontwrichte enkel kan jij niet op de enkel staan. Hiervoor heb jij de kracht niet meer in de enkel en de pijn is te hevig. Een enkel is namelijk een enkel waarbij een of meerdere botstukken niet goed gepositioneerd zijn. Op het moment dat jij revaliderende bent is het belangrijk om de stabiliteit van de enkel te verbeteren. Dit, om pijnklachten te verminderen, maar ook om in de toekomst deze enkelklacht te voorkomen.

Enkel artrose

Enkel artrose houdt in dat er slijtage is opgetreden in het kraakbeen tussen de twee grootste gewrichten van de enkel, namelijk de onderste en bovenste spronggewricht. Door de slijtage van het kraakbeen zal jij bewegingsbeperkingen ervaren. In ergere gevallen kunnen er knobbels bij uw enkel ontstaan. Er zijn verschillende behandelingen en oefeningen die jij kunt doen om klachten te voorkomen en te verminderen, lees dus snel verder.

Enkel ontsteking (ontstoken gewrichtsvocht)

Bij een enkel ontsteking is het vocht in het enkelgewricht ontstoken. Mensen die hun enkel te zwaar belasten na een trauma aan de enkel (bv een enkelverzwikking) hebben een grote kans op een ontstoken enkel. Het is daarom belangrijk dat je bij vocht in de enkel direct voldoende rust geeft aan de enkel. Het vocht zal uit zichzelf verdwijnen bij het natuurlijke herstelproces. Het herstelproces kan enkele dagen tot enkele maanden duren. Dit is afhankelijk van de mate waarin de enkel ontsteking aanwezig is en de samenwerking met de patiënt.

Gebroken enkel (enkelfractuur)

Een gebroken enkel komt erg vaak voor in de fysiotherapiepraktijk. Vooral bij sporters die aan contact sporten doen zoals voetbal of basketbal. De meest voorkomende oorzaak van een enkelbreuk komt doordat we door onze enkel zwikken en het botstukje ‘de talus’ zorgt ervoor dat er een breuk ontstaat in het scheenbeen (enkelvork)
Ontdek in dit artikel alles over deze aandoening.

Naviculare fractuur

Het is naviculare is een botje aan de binnenzijde van de voet. Dit botje bevindt zich tussen de voetwortel en de drie wiggenbeenderen. Het os naviculare vormt een onderdeel van de mediale voetboog. Een naviculare fractuur is een breuk van dit botje. Dit is de meest voorkomende breuk van de middenvoet.

Klapvoet

Een klapvoet (ook wel voetheffersparese genoemd) is een aandoening waarbij men de voet niet (goed) kan heffen en deze op de grond ‘klapt’. Dit kan verschillende oorzaken hebben, maar vaak is het een gevolg van een minder goed functionerende zenuw.

Achillespeesontsteking

Overbelasting van de achillespees

Last van een pijnlijke achillespees? De achillespeesontsteking is een vervelende en pijnlijke blessure die enorm beperkend kan werken in het dagelijks leven. Bij deze aandoening is het heel belangrijk dat men op tijd medisch advies inschakelt, want anders kun het meer schade veroorzaken. Verstandig is om een fysiotherapeut in de hand te nemen zodat samen met de specialist een specifiek behandeltraject gestart kan worden bij pijn aan de achillespees.

Triggerpoints en enkelklachten

Wat is een triggerpoint?

In dit artikel ‘Wat is een triggerpoint’ ga ik je uitleggen wat de meest voorkomende oorzaak is van chronische pijn.
Triggerpoints kunnen voor veel onverklaarbare klachten zorgen en daarom is het belangrijk om hier goed onderzoek naar te doen. Lees het artikel en bekijk de video.

Oorzaken, symptomen en behandeling van enkelklachten

Oorzaken voor het ontstaan van deze klachten

Enkelklachten kunnen tal van oorzaken hebben. De meeste problemen van dit gewricht komen voort uit acuut enkelletsel door het sporten. Vaak zijn enkelblessures (zoals hierboven weergegeven) de oorzaak voor het ontstaan van klachten. Naast deze enkelletsel kunnen achillespeesklachten leiden tot verschillende enkelproblemen. Veel voorkomende oorzaken van pijn in de enkel zijn; een enkelfractuur, enkelverzwikking, enkelontwrichting, achillespeesklachten en een impingement (inklemming) van de enkel. Lees hier een onderzoek over pijn in de enkel.

Symptomen bij enkelklachten

Een fractuur, een verzwikking, een ontwrichting, achillespeesklachten en een impingement hebben ieder specifieke symptomen die passend zijn bij de blessure. Hieronder lees je een opsomming van symptomen die bij deze aandoening kunnen voorkomen. Er zijn echter nog meer symptomen mogelijk:

Pijn in of rondom het enkelgewricht

Pijn die uitstraalt naar de voet of het onderbeen

Instabiliteit

Verminderde beweeglijkheid

Pijn die erger wordt bij belasten, zoals lopen of staan

Pijn bij strekken of buigen

Verminderde kracht in de voet

Zwelling en/of bloeduitstorting

Behandeling enkelklachten

De behandeling wordt mede bepaald door de oorzaak van de blessure. Bij de meeste enkel problemen is het belangrijk dat het gewricht relatieve rust krijgt. Daarnaast is het belangrijk om de mobiliteit, kracht en stabiliteit van de enkel te waarborgen. De fysiotherapeut kan je hierbij helpen door middel van mobilisatietechnieken, taping, dry needling, triggerpointtherapie, shockwave therapie, advies, massage, oefentherapie en nog veel meer.

Enkeldistorsie (verzwikking)

Oorzaken bij een enkelverzwikking

Een enkelverzwikking kan op verschillende manieren ontstaan en mensen met een instabiele enkel lopen meer risico op een verzwikking. Veel voorkomende oorzaken bij een enkelverzwikking zijn: een misstap, een verkeerde landing na een sprong en een plotselinge richtingsverandering tijdens het rennen.

Symptomen bij een enkelverzwikking

De symptomen Bij het verzwikken van de enkel zullen verschillende door de mate waarin jij jouw enkel verzwikt. Bij een ergere verzwikking zal jij een felle pijn in de enkel voelen. De enkel zal al snel blauw en dik worden en waardoor jij niet meer op de enkel kunt steunen.

Behandeling bij een enkelverzwikking

Gemiddeld genomen duurt het herstel bij een enkelverzwikking zes weken. Voor sportactiviteiten is de herstel tijd 12 weken. De fysiotherapeut kan ervoor zorgen dat zwelling afneemt, de bewegelijkheid van de enkel terugkomt en dat de stabiliteit van de enkel wordt getraind. De stabiliteit is belangrijk om in de toekomst enkelblessures te voorkomen.

Bekijk in detail

Slijmbeursontsteking van de hiel

What is de oorzaak van een slijmbeursontsteking aan de hiel?

Een slijmbeursontsteking ontstaat meestal door herhaalde of langdurige activiteiten. Personen met een achilles bursitis ervaren meestal pijn aan de achterkant van de enkel. Deze pijn wordt meestal gevoeld tijdens verschillende activiteiten, zoals: wandelen (vnl berg op), traplopen, rennen en springen. Vaak neemt de pijn toe wanneer men stopt met de activiteit (tijdens rust). Ook is de pijn vaak erger gedurende de nacht of morgensvroeg. De pijn kan ook toenemen wanneer men strakke of juist erg losse schoenen draagt, die soms langs de bursa schuren. Andere klachten kunnen zijn: zwelling, overgevoeligheid en drukpijn.

Achilles bursitis ontstaat meestal door herhaalde of langdurige frictie van de huid over de achillespees. Ook kan overbelasting door overmatige kuitsamentrekking (lopen, rennen etc.) bijdrage aan het ontwikkelen van deze aandoening. Soms, kan deze aandoening zich ook plots ontwikkelen, indien er een harde kracht direct op de bursa wordt uitgeoefend (bijvoorbeeld een trap).

Wat zijn de symptomen van een slijmbeurs ontsteking aan de hiel?

Bij een slijmbeursontsteking van de hiel ervaar je pijn aan de achterkant van de enkel. Deze pijn ontstaat voornamelijk bij het doen van activiteiten (wandelen, rennen, springen), maar ook tijdens de rust na een activiteit.

Hoe wordt een slijmbeurs ontsteking aan de hiel behandeld?

De slijmbeursontsteking van de hiel is goed te behandelen. In de meeste gevallen zijn mensen in een aantal weken weer terug op activiteiten niveau. Fysiotherapeutische behandeling van personen met deze aandoening is noodzakelijk voor een snel herstelproces, optimale uitkomst en om de kans op het opnieuw optreden van de aandoening te verminderen. De behandeling kan bestaan uit:

Schoeisel advies
Weke delen massage (soft-tissue)
Dry Needling therapie
Triggerpoint therapie
Elektrotherapie (bijv. Ultrasound)
Medical taping of easytaping
Stretching
Hielverhoging
Compressie bandage
Gewricht mobilisatie
Ijs of warmte therapie
Progressieve oefeningen om flexibiliteit, balans en kracht te bevorderen
Biomechanische correctie
Advies
Training en activiteit aanpassingen
Anti-inflammatoir advies
Shockwave therapie

Bekijk in detail

Ontwrichte enkel

Oorzaken bij een ontwrichte enkel

Een ontwrichte enkel ontstaat als een verplaatsing van de een van de drie botstukken optreedt. Dit kan gebeuren door bijvoorbeeld: een val van grote hoogte, een verzwikking (distorsie) of bij bijvoorbeeld een auto-ongeluk kunnen de banden scheuren waardoor één of meerdere botstukken kunnen verplaatsen.

Symptomen bij een ontwrichte enkel

Op het moment dat jij jouw enkel ontwricht is dit direct zichtbaar. De enkel wordt dik en blauw en de dislocatie van de enkel is van buitenaf zichtbaar. Door deze ontwrichting is het ook mogelijk dat zenuwen en bloedvaten rondom de enkel bekneld en/of beschadigd raken. Hierdooor kunnen gevoelsstoornissen en doorbloedingsstoornissen in jouw voet optreden.

Behandeling bij een ontwrichte enkel

Bij een ontwrichte enkel worden de botstukken, door een professional, in de juiste positie gezet. Door de ontwrichting zijn banden, spieren en kapsel opgerekt. Hierdoor kan de enkel zeer instabiel zijn en is het dus belangrijk om de stabiliteit van de enkel terug te krijgen.

Bekijk in detail

Enkel artrose

Wat zijn de oorzaken van enkelartrose?

Artrose van de enkel komt voornamelijk voor ten gevolge van een eerder letsel aan de enkel. Heb je bijvoorbeeld een breuk van de enkel gehad? Dan kan het zijn dat de stand van de enkel net een klein beetje anders is dan voor de breuk en daardoor kan er een piekbelasting op het kraakbeen van één van de enkelgewrichten ontstaan. Daar kan slijtage van het kraakbeen optreden. Ook als u instabiele enkels heeft en u hierdoor bijvoorbeeld enkelbandletsel heeft opgelopen, heeft u kans op artrose. Tot slot kan reumatoïde artritis leiden tot artrose van de enkel.

Wat zijn de symptomen van enkel artrose?

Bij deze enkelblessure gaat men merken dat er bewegingsbeperkingen van de enkel optreden. Het buigen en strekken en daarmee dus het afwikkelen van de voet zal steeds moeilijker gaan en ook pijnklachten geven. Doordat het lichaam extra bot aanmaakt bij de gewrichtsvlakken, kan uw enkel ‘knobbels’ krijgen. Bij erge slijtage kan zelfs de stand van uw enkel veranderen, met spier- en peesklachten als gevolg. Ook kan er zwelling van de enkel optreden.

Wat is de behandeling van enkel artrose?

De behandeling start vaak met een niet-operatieve behandeling, zoals fysiotherapie, zooltherapie (podotherapie of podologie) en/of medicatie (pijnstillers/ontstekingsremmers). Fysiotherapeutische behandelingen kunnen bestaan uit het mobiliseren van de enkel, het tapen van de enkel om de stabiliteit van de enkel te waarborgen, het ‘losmaken’ van spieren in de voet en het onderbeen, oefentherapie etc. Oefentherapie kan bestaan uit oefeningen om het resterende kraakbeen van een zo optimaal mogelijke kwaliteit te houden. Daarnaast kunnen mobiliserende en stabiliserende oefeningen ook bijdragen aan vermindering van klachten. Onderaan de pagina leest u enkele oefeningen die u thuis kan doen!

Met zooltherapie kan men soms ervoor zorgen dat de stand van de enkel gecorrigeerd wordt en zo het ‘beschadigde’ kraakbeen minder belast wordt. Wanneer dit niet of onvoldoende werkt, kan men kiezen voor een operatieve behandeling.

Er zijn verschillende operaties mogelijk:

Enkel artrodese: dit houdt in dat men de enkel vastzet. De enkel wordt in zijn meest functionele stand vastgezet, zodat men dagelijkse dingen nog zonder al te veel problemen kan doen. Door het vastzetten van de enkel neemt de pijn af.
Enkel prothese: Het gewricht wordt vervangen door een kunstgewricht.
Kijkoperatie: hierbij kan men kijken waar en in welke mate er sprake is van artrose en eventueel kunnen ze kleine dingen herstellen.

Bekijk in detail

Enkel ontsteking (ontstoken gewrichtsvocht)

Wat zijn de oorzaken van enkel synovitis (ontstoken enkel)?

Deze factoren worden door de fysiotherapeut vastgesteld en gecorrigeerd. De bijdragende factoren in het ontwikkelen van deze blessure kunnen zijn:

Overbelasting;
Eerder trauma van het gewricht;
Slechte biomechanica;
Slechte ondergrond;
Slechte voetstatiek;
Blessuregeschiedenis;
Instabiliteit van het enkelgewericht (verschillende oefeningen om de stabiliteit van de enkel te verbeteren.)
Slechte mobiliteit van het gewricht;
Verkeerd schoeisel.

Wat zijn de symptomen van een ontstoken enkel (synovitis)?

Bij bijna elk enkelletsel is er een beetje vocht in het gewricht aanwezig. Dit verdwijnt snel wanneer het lichaam het natuurlijke herstelproces in gang zet. Wanneer deze zwelling met klachten echter een tijd blijft aanhouden, spreken we van de aandoening ‘enkel synovitis’. Dit is meestal het gevolg van een enkel verzwikking (=trauma) en komt veel voor bij mensen die na een letsel te snel te zwaar belasten. Deze aandoening kan ook het gevolg zijn van overbelasting, zoals langdurig wandelen of rennen op een oneffen ondergrond etc. Deze overbelasting kan zorgen voor een opeenstapeling van microschade in het gewricht met ontsteking van het gewrichtsvocht als mogelijk gevolg.

Personen met deze blessure hebben klachten aan de voorkant of de zijkant van de enkel. In sommige gevallen kan de pijn ook aan de achterzijde gelokaliseerd zijn. Symptomen kunnen plotseling na een trauma of langzaam/gradueel ontstaan. Meestal is het een gevolg van een verzwikking die niet volledig herstelt en waarbij er langdurig klachten (zwelling, stijfheid en pijn bij belasting) aanwezig zijn. De klachten zijn meestal heviger in de ochtend of tijdens rust NA een activiteit. Ook verminderen de symptomen als het gewricht door activiteit is opgewarmd. De klachten kunnen worden uitgelokt door wandelen of rennen, voornamelijk op oneffen oppervlakte of heuvels. Ook kan de enkel (hevig) gezwollen zijn en pijnlijk bij palpatie/aanraking.

Hoe wordt een ontstoken enkel behandeld?

De meeste personen met enkel synovitis kunnen goed behandeld worden met adequate fysiotherapie. Deze behandeling bevat onder andere het vaststellen en corrigeren van verschillende factoren die mogelijk hebben bijgedragen aan het ontstaan van dit verschijnsel. Men dient voldoende relatieve rust te nemen totdat de symptomen zijn verdwenen. Het toepassen van medical tape, easytaping of een brace kan van grote waarde zijn. Deze tijdelijke stabilisatie en vermindering van de belasting kan het lichaam de rust geven die het nodig heeft om het herstelproces in gang te zetten en zo kan men meer schade voorkomen.

Bekijk in detail

Gebroken enkel (enkelfractuur)

Oorzaken van een enkelfractuur

Een veel voorkomende oorzaak van een gebroken enkel is een flinke verzwikking van de enkel of verdraaiing van de enkel. Hierbij kan men een breuk oplopen in één of meerdere botstukken, maar kan men ook één of meerdere enkelbanden (ligamenten) beschadigen. Daarnaast kan een val van grote hoogte, een schop of klap tegen de enkel of een auto-ongeluk ook een enkelbreuk veroorzaken.

Symptomen bij een enkelfractuur

Bij een enkelfractuur voel je direct veel pijn. Vaak horen mensen bij het breken van de enkel een ‘krak’ of ‘knoep’. Een enkelfractuur herken je niet alleen aan de pijn en dit geluid. Bij een enkelfractuur zal de enkel namelijk snel dik worden, moeilijk te bewegen zijn en zal er een bloeduitstorting zichtbaar zijn.

Behandeling bij een enkelfractuur

Fysiotherapeutische behandelingen bij een enkelfractuur kunnen pas een rol spelen als de enkel volledig is genezen van de breuk. Gemiddeld duurt dit zes weken. Waarom zou je dan een fysiotherapeut nodig hebben bij de behandeling? De fysiotherapeut kan ervoor zorgen dat de mobiliteit, kracht en stabiliteit van je enkel weer op niveau komt.

Bekijk in detail

Naviculare fractuur

Wat zijn de oorzaken van een os naviculare fractuur

Wat zijn de symptomen van een os naviculare fractuur?

Er zijn een aantal symptomen van een naviculare fractuur. Men kan moeilijk op de voet staan (as-drukpijn). Ook kan er een zwelling en een bloeduitstorting optreden. Men kan een doof gevoel in de voorvoet hebben.

Ook kan men soms een standsafwijking van de voet zien. Wanneer de fractuur een stressfractuur is, kan het zijn dat de pijn aanvankelijk minder heftig is, maar geleidelijk aan bij meer belasten erger wordt. Bij een stressfractuur kan de pijn echter ook meteen hevig aanwezig zijn.

Wat is de behandeling?

De behandeling van een naviculare fractuur is afhankelijk van de positie van het botstuk. Als de botstukken niet verschoven zijn, volstaat het dragen van een spalk of gips om de breuk te laten herstellen. Het duurt gemiddeld zes weken voordat het bot weer aan elkaar gegroeid is. Wanneer er sprake is van een dislocatie van het os naviculare, zal men het botstuk operatief weer in de goede positie moeten zetten door middel van fixatiemateriaal.

Ook na de operatie zal men gips moeten dragen om de voet te immobiliseren. De fysiotherapeut kan u daarna helpen om de belasting op de voet geleidelijk aan weer op te bouwen. Ook kan de fysiotherapeut oefentherapie bieden om de volledige functie van de voet weer terug te krijgen.

Bekijk in detail

Klapvoet

Wat zijn de oorzaken van een klapvoet

Wat zijn de symptomen van een klapvoet?

Het meest opvallende symptoom bij een klapvoet is dat de voet tijdens het lopen op de grond ‘klapt’. Men kan de voet en tenen namelijk niet actief heffen. Men struikelt en valt hierdoor vaker. Men kan het ook herkennen aan een afgeschaafde neus van de schoen, omdat deze veel over de grond schaaft. Ook kan men tintelingen of een doof gevoel ervaren in de voet ten gevolge van een zenuwbeknelling. Bij een ernstige voetheffersparese ziet men soms dat de persoon de knie extra hoog optilt om zo te voorkomen dat de voet over de grond sleept. Dit wordt een hanentred genoemd.

Wat is de behandeling van een klapvoet?

Als er sprake is van een zenuwbeknelling is het belangrijk om de zenuw meer ruimte te geven waardoor deze kan herstellen. Een tijdje niet bukken en met de benen over elkaar zitten, geeft de kuitbeenzenuw de tijd om te herstellen. Wanneer een hernia of kanaalstenose de oorzaak is van de klapvoet kan men hiervoor operatief en niet-operatief (conservatief) behandeld worden. Een conservatieve behandeling kan uit fysiotherapie bestaan om de houding van de rug en de spierkracht van de spieren in de romp te verbeteren. Dit kan de klachten verminderen. Als dit onvoldoende helpt, kan een operatie zinvol zijn om meer ruimte te creëren voor de zenuw. Als de zenuw blijvend beschadigd is of als de aansturing vanuit de hersenen blijvend aangetast is, kan een speciale spalk voor het onderbeen en de voet (Enkel Voet Orthese) uitkomst bieden. Deze zorgt ervoor dat de voet niet naar beneden hangt tijdens de zwaaifase van het looppatroon.
Wanneer een gescheurde pees van de voethefferspier de oorzaak is, kan deze pees operatief gehecht worden en zal daarmee de klapvoet herstellen. Na de operatie kan fysiotherapie helpen om de volledige functie van de spier terug te krijgen.

Bekijk in detail

Achillespeesontsteking

Bekijk in detail