Enkelklachten

enkelklachten

Enkelklachten zijn klachten die men ervaart in en/of rondom het gewricht. Dit gewricht bestaat uit drie botstukken: het scheenbeen (tibia), het kuitbeen (fibula) en het sprongbeen (talus). Ook zijn er bij het enkelgewricht banden, spieren en kapsel betrokken Er zijn verschillende soorten, oorzaken, symptomen en behandelingen bij deze aandoening.

Download hier ons gratis ebook + tips en oefeningen om jou enkelklachten te verhelpen...


Soorten enkelklachten

Er zijn verschillende soorten enkelklachten. Hierbij wordt er een onderscheid gemaakt tussen acute & chronische en aspecifieke & specifieke enkelklachten.

Wat is het verschil tussen acute & chronische enkelklachten?

Het verschil tussen acute en chronische klachten wordt bepaald door de tijdsduur van de klacht. Acute klachten zijn klachten waarbij jij binnen zes weken van de pijn af bent.

Soorten enkelklachten

Indien klachten langer duren dan drie maanden, is er sprake van chronische enkelklachten. De tijdsduur wil niets zeggen over de behandelmogelijkheden die er zijn. De term ‘chronisch’ kan doen vermoeden dat deze klachten niet meer zullen verdwijnen. Dit is NIET waar. Ook deze klachten zijn vaak goed te behandelen met bijvoorbeeld fysiotherapie.

Wat is het verschil tussen a-specifieke & specifieke enkelklachten?

Specifieke klachten zijn: klachten waarbij de oorzaak van het ontstaan van de pijn aan de enkel duidelijk is. Dit kan bijvoorbeeld een impingement, ontwrichting of verzwikking van de enkel zijn. Wanneer de oorzaak onbekend is en er op beeldvormend materiaal (MRI-scan of röntgenfoto) geen afwijkingen te zien zijn, spreekt men van a-specifieke enkelklachten. Dit doet vermoeden dat de klacht dan ‘tussen de oren’ moet zitten. Dit hoeft niet zo te zijn! Ook deze klachten kunnen een lichamelijke oorzaak hebben. Denk bijvoorbeeld aan triggerpoints die voorkomen aan de zijkant van het onderbeen. Deze triggerpoints geven dan 'geprojecteerde pijn' richting de enkel, waardoor er pijn aan de enkel ontstaat. soorten enkelaandoeningen'.

Verschillende aandoeningen die pijnklachten in de enkel veroorzaken

Ontstoken enkel - Gewrichtsvocht in de enkel

Ontsteking in de enkel

Een ontstoken enkel (wordt ook enkel synovitis genoemd) ontstaat wanneer de vloeistof in het gewrichtskapsel (dit is de synovia) ontstoken is. Door deze ontsteking zal er een zwelling ontstaan in het gewricht. Deze zwelling en overbelasting (bijv. te lang doorlopen met klachten) van het gewericht kan ervoor zorgen dat er een ontsteking ontstaat in de enkel.


Slijmbeursontsteking hiel - achillespees


Slijmbeursontsteking van de hiel

Een slijmbeursontsteking van de hiel is een blessure waarbij schade van de slijmbeurs optreedt ter hoogte van de hiel. De slijmbeurs is een zakje met vloeistof die ervoor zorgt dat de frictie tussen bewegende weefsel lagen verminderd wordt. De slijmbeurs bij de hiel is gelokaliseerd achter de achillespees. Als deze ontsteekt kan er pijn ontstaan in de hiel- en enkelregio.


Ontwrichte enkel - gedisloceerde enkel

Ontwrichte enkel

Er is sprake van een ontwrichte enkel als één of meerdere botstukken van het enkelgewricht niet goed in de positie staan. het enkelgewricht bestaat uit het kuitbeen, scheenbeen en sprongbeen. Staan deze botten niet in de goede positie ten opzichte van elkaar is er sprake van een ontwrichte enkel.


Enkeldistorsie-verzwikking

Enkeldistorsie (verzwikking)

Wanneer de weefsels en de ligamenten (banden) rondom de enkel worden beschadigd is er sprake van een enkelverzwikking. In de meeste gevallen beschadigen de enkelbanden aan de buitenkant van de enkel het erngstigst.


Ziekte van Sever

Ziekte van Sever

De ziekte van Sever komt typisch voor bij kinderen en jongeren. Deze blessure ontstaat wanneer er een te grote spanning of herhaaldelijk en langdurig spanning wordt uitgevoerd op de groeischijf van de hiel. De spanning ontstaat waneer de kuitspieren zich aanspannen en trekken aan de achillespees. Deze pees rekt hierdoor weinig uit waardoor de trekkracht op de groeischijf wordt vergroot.


Enkel impingement

Enkel Impingement

Bij een Enkel Impingement is er sprake van weefselschade aan de achterkant van het enkelgewricht. Deze schade aan de weefsels is typische ontstaan door de compressie van de weefsels tijdens het maximaal strekken van de enkel. Het strekken van de enkel gebeurt wanneer de tenen naar beneden worden geduwd.


Peroneus Tendinopathie

Peroneus Tendinopathie

Een Peroneus Tendinopathie is een overbelasting van de peroneuspees. Deze blessure kenmerkt zich door pijn aan de buiten/zijkant van de enkel. Deze pijn ontstaat door weefselschade aan de Peroneus pees.


Oorzaken voor het ontstaan van enkelklachten

Enkelklachten kunnen tal van oorzaken hebben. De meeste problemen van dit gewricht komen voort uit acute enkelletsels door het sporten. Vaak zijn enkelblessure (zoals hierboven weergegeven) de oorzaak voor het ontstaan van enkelklachten. Naast deze enkelletsel kunnen achillespeesklachten leiden tot verschillende enkelklachten. Veel oorkomende oorzaken van enkelklachten zijn, een enkelfractuur, enkelverzwikking, enkelontwrichting, achillespeesklachten en een impingement (inklemming) van de enkel

Oorzaken enkelklachten

Oorzaken bij een enkelfractuur

Er wordt van een enkelfractuur gesproken als een van de botstukken bij de enkel breekt of, in het ergste geval, als er een volledige dislocatie van de botstukken is. Een enkelfractuur kan verschillende oorzaken hebben, namelijk: een val van grote hoogte, een auto-ongeluk, grote inwerkende kracht op de enkel of een flinke enkelverzwikking waarbij je ook verschillende banden beschadigd.

Oorzaken bij een enkelverzwikking

Een enkelverzwikking kan op vershillende manieren ontstaan en mensen met een instabiele enkel lopen meer risico op een verzwikking. Veel voorkomende oorzaken bij een enkelverzwikking zijn: een misstap, een verkeerde landing na een sprong en een plotselinge richtingsverandering tijdens het rennen.

Oorzaken bij een ontwrichte enkel

Een ontwrichte enkel ontstaat als een verplaatsing van de een van de drie botstukken optreedt. Dit kan gebeuren door bijvoorbeeld: een val van grote hoogte, een verzwikking (distorsie) of bij bijvoorbeeld een auto-ongeluk kunnen de banden scheuren waardoor één of meerdere botstukken kunnen verplaatsen.

Oorzaken voor achillespeesklachten

Achillespeesklachten kunnen leiden tot enkelklachten. Achillespeesklachten kunnen ontstaan door langdurige overbelasting op de achillespees, een te hoge trainingsintensiteit bij het sporten, een te gespannen kuitspier, een verkeerde stand van de enkel, herhaaldelijk verzwikken van de enkel, slecht schoeisel, veel springen, etc. Ook een acute overbelasting, zoals een aanzet voor een sprint, kan leiden tot achillespeesletsel en daarmee tot enkelklachten.

Oorzaken bij een impingement van de enkel

Een impingement van de enkel ontstaat door het herhaaldelijk strekken van de voet. Hierdoor wordt de ruimte tussen het scheenbeen en het sprongbeen kleiner waardoor pijn ontstaat. Deze blessure kan ontstaan door het strekken van de voet tijdens voetbal of ballet.

hier ontdek jij uitgebreidere uitleg over de oorzaken bij enkelpijn


Symptomen enkelklachten

Symptomen bij enkelklachten

Een fractuur, een verzwikking, een ontwrichting, achillespeesklachten en een impingement hebben ieder specifieke symptomen die passend zijn bij de blessure. Hieronder leest u een opsomming van symptomen die bij deze aandoening kunnen voorkomen. Er zijn echter nog meer symptomen mogelijk. Na de opsomming worden symptomen per blessure aangegeven

  • pijn in of rondom het enkelgewricht
  • pijn die uitstraalt naar de voet of het onderbeen
  • instabiliteit
  • verminderde beweeglijkheid 
  • pijn die erger wordt bij belasten, zoals lopen of staan
  • pijn bij strekken of buigen 
  • verminderde kracht in de voet
  • zwelling en/of bloeduitstorting

Symptomen bij een enkelfractuur

Bij een enkelfractuur voel je direct veel pijn. Vaak horen mensen bij het breken van de enkel een 'krak' of 'knoep'. Een enkelfractuur herken je niet alleen aan de pijn en dit geluid. Bij een enkelfractuur zal de enkel namelijk snel dik worden, moeilijk te bewegen zijn en zal er een bloeduitstorting zichtbaar zijn.

Symptomen bij een enkelverzwikking

De symptomen Bij het verzwikken van de enkel zullen verschillende door de mate waarin jij jouw enkel verzwikt. Bij een ergere verzwikking zal jij een felle pijn in de enkel voelen. De enkel zal al snel blauw en dik worden en waardoor jij niet meer op de enkel kunt steunen.

Symptomen bij een ontwrichte enkel

Op het moment dat jij jouw enkel ontwricht is dit direct zichtbaar. De enkel wordt dik en blauw en de dislocatie van de enkel is van buitenaf zichtbaar. Door deze ontwrichting is het ook mogelijk dat zenuwen en bloedvaten rondom de enkel bekneld en/of beschadigd raken. Hierdooor kunnen gevoelsstoornissen en doorbloedingsstoornissen in jouw voet optreden.

Symptomen bij achillespeesklachten

Bij achillespeesklachten zal de pijn zich voornamelijk aan de achterkant van jou enkel voordoen. De pijn wordt verergt zich bij het belasten van de achillespees. Dit gebeurd bijvoorbeeld tijdens wandelen, rennen of traplopen. Het kan zijn dat je in het begin weinig pijn ervaart, maar door een gelange tijd met deze blessure te lopen kan de pijn zich verergeren. Het kan zelfs zo erg worden dat je continu pijn ervaart voor, tijdens en na het sporten.

Symptomen bij een impingement

Bij een impingement van de enkel ervaar jij vaak pijn aan de achterzijde van de enke. Tevens is het mogelijk dat jij pijn ervaart in jouw voet en/of kuit. De pijn verergert zich na zwemmen, ballet of voetbal.

Lees hier meer over de symptomen bij enkelproblematiek


Behandeling enkelklachten

De behandeling wordt mede bepaald door de oorzaak van de blessure. Bij de meeste enkel problemen is het belangrijk dat het gewricht relatieve rust krijgt. Daarnaast is het belangrijk om de mobiliteit, kracht en stabiliteit van de enkel te waarborgen. De fysiotherapeut kan u hierbij helpen door middel van mobilisatietechnieken, taping, dry needling, triggerpointtherapie, shockwave therapie, advies, massage, oefentherapie, etc.

Hieronder staat in het kort per aandoening beschreven hoe deze blessure te behandelen is.

behandeling bij een enkelfractuur

Fysiotherapeutische behandelingen bij een enkelfractuur kunnen pas een rol spelen als de enkel vooledig is genezen van de breuk. Gemiddeld duurt dit zes weken. Waarom zou je dan een fysiotherapeut nodig hebben bij de behandeling? De fysiotherapeut kan ervoor zorgen dat de mobiliteit, kracht en stabiliteit van jouw enkel terug op niveau komt.

Behandeling Enkelklachten

Behandeling bij een enkelverzwikking

Gemiddeld genomen duurt het herstel, om dagelijkse activiteiten te doen, bij een enkelverzwikking zes weken. Voor sportactiviteiten is de herstel tijd 12 weken. De fysiotherapeut kan ervoor zorgen dat zwelling afneemt, de bewegelijkheid van de enkel terugkomt en dat de stabiliteit van de enkel wordt getraind. De stabiliteit is belangrijk om in de toekomst enkelblessures te voorkomen

Behandeling bij een ontwrichte enkel

Bij een ontwrichte enkel worden de botstukken, door een professional, in de juiste positie gezet. Door de ontwrichting zijn banden, spieren en kapsel opgerekt. Hierdoor kan de enkel zeer instabiel zijn en is het dus belangrijk om de stabiliteit van de enkel terug te krijgen.

Behandeling bij achillespeesklachten

Bij enkelklachten door achillespeesklachten is de taak om de belasting op de achillespesen te verminderen en de omstandigheden voor de pees om te herstellen zo optimaal mogelijk te maken. Dit kan door de kuitspier te rekken, het optimaliseren van de bewegelijkheid van enkel en het verbeteren van de stabiliteit van de enkel. Naast deze behandelingen kan het toepassen van Shockwave therapie, dry needling therapie en manuele triggerpointthereapie of tapingen en manuele oefeningen de achillespeesklachten verminderen.

Behandeling bij een impingement

Bij een impingement is het zeer verstandig om het herhaaldelijk strekken van de voet te vermijden. Daarnaast kunnen de klachten vermindert worden door het optimaliseren van de mobiliteit, stabiliteit en kracht rondom het enkelgewricht.

Meer informatie over de specifieke behandeling van enkelklachten staat hier beschreven.

 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal