Behandeling rugklachten

behandeling rugklachtenDe behandeling van rugklachten is per type rugklacht verschillend. Belangrijk om rugklachten te behandelen is dat je eerst goed gaat onderzoeken waar de klachten precies vandaan komen. De oorzaak van de klachten kunnen een lokaal probleem zijn, maar ook kan de oorzaak ergens anders liggen dan waar de bij zich bevindt. Daarom is een uitgebreid onderzoek door een specialist op het gebied van rugpijn van essentieel belang. 

De meest voorkomende behandelingen bij rugklachten zijn:

  • Mobilisaties en manipulaties
  • Dry needling / triggerpointtherapie
  • Oefentherapie
  • Advies en coaching technieken

Je kunt hieronder de specifieke behandeling van een aantal rugklachten lezen.

- Spit

Voorheen werd bij spit bedrust aangeraden. Inmiddels is duidelijk dat juist bewegen afgewisseld met periodes van rust over het algemeen de klachten sneller doen verdwijnen. De eerste dagen is het wel belangrijk zware belasting op de rug (door bijvoorbeeld zwaar te tillen) te vermijden. Veel afwisseling tussen zitten, staan en lopen kan helpen om de rugklachten te verminderen. Na de eerste paar dagen is het vaak mogelijk de belasting op de rug langzaam op te bouwen. De fysiotherapeut kan u oefeningen geven om de rug zelf wat soepeler te maken en wanneer de klachten afnemen kan u oefeningen krijgen om uw rugspieren te versterken om herhaling van klachten te voorkomen. Wanneer triggerpoints (spierknopen) de oorzaak zijn van uw spit, kan de fysiotherapeut deze behandelen met triggerpointtherapie. Ook is houding een aandachtspunt tijdens de therapie. Lees meer over de aandoening spit.

- Hernia

Een hernia kan zonder operatie (conservatief) of operatief behandeld worden. Welke behandeling voor u de beste optie is, is afhankelijk van de hoeveelheid klachten en de mate van uitstulping van de tussenwervelschijf. Bij de behandeling zonder operatie kan door middel van fysiotherapeutische oefeningen soms de geleiachtige kern (nucleus) van de tussenwervelschijf teruggedrongen worden, zodat deze niet langer op de zenuw drukt. Ook oefeningen en adviezen wat betreft houding kunnen hieraan bijdragen. Als dit echter niet of onvoldoende helpt, kan een operatie uitgevoerd worden. Zowel bij de operatieve als conservatieve behandeling is het belangrijk om rompstabiliteitsoefeningen te doen. Bekijk het complte artikel over 'hernia lage rug'.

- Ischias

De behandeling van rugklachten door ischias is afhankelijk van wat de oorzaak van de zenuwbeknelling is. Wanneer dit een uitstulping van de tussenwervelschijf, kan men dit operatief of conservatief behandelen (zie kopje ‘Hernia’ hierboven). Wanneer de zenuwbeknelling ontstaat door een gespannen ‘piriformisspier’ (bilspier), is het belangrijk om deze spier te behandelen. Dit kan bijvoorbeeld goed met triggerpointtherapie. Daarnaast is het belangrijk om de buik- en rugspieren te gaan trainen om zo herhaling van klachten te voorkomen.

- Slijtage

Bij slijtage kan de fysiotherapeut de slijtage van de rug niet verhelpen, maar kan men wel de klachten verminderen. Het is namelijk belangrijk om de stabiliteit, kracht en mobiliteit van spieren te verbeteren, zodat de gewrichten zelf zo min mogelijk belast worden. Dit kan men bijvoorbeeld doen met krachttraining, stabiliteitstraining en rekoefeningen. Wanneer er sprake is van gewrichtsblokkades en/of verhoogde spierspanning in bepaalde spieren, kan de fysiotherapeut dit behandelen met bijvoorbeeld triggerpointtherapie, manuele therapie, taping, etc.

- Posturaal syndroom

De oplossing van deze vorm van rugklachten is het kunnen aannemen van een juiste lichaamshouding. De fysiotherapeut kan u hierin begeleiden door u oefeningen te geven, corrigerende tapes aan te brengen of bijvoorbeeld juist bepaalde spieren meer te laten ontspannen (bijvoorbeeld door dry needling). Lees meer over het posturaal syndroom.

- Instabiliteit onderrug

Vaak is de oorzaak van instabiliteit van de onderrug een verminderde werking van de lokale stabilisatoren in de onderrug. Dit zijn de kleinere spieren die de romp stabiliseren bij kleine bewegingen, zoals bij lang zitten of lang staan. Vaak worden de rugklachten al snel minder als deze spieren getraind worden door middel van rompstabiliteitstraining en het aannemen van een juiste lichaamshouding. Soms is er daarnaast ook sprake van een overbelasting van de grotere spieren. Dit kan tegengegaan worden met massage, rekoefeningen, dry needling, taping, manuele triggerpointtherapie, etc.

Behandeling rugklachten & triggerpointsBehandelen rugklachten m.quadratus lumborum

Triggerponts zijn kleine verhardingen, ook wel spierknoopjes genoemd, die zich kunnen ophopen in de spier. Hierdoor raakt de spier gespannen, stijf en verzwakt. Meestal is de oorzaak hiervan een verkeerde houding, overbelasting en/of stress. Triggerpoints kunnen voor referred pain (uitstralende) pijnklachten zorgen. Hiermee bedoelen we dat je bijvoorbeeld triggerpoints kunt hebben in je bilspieren, maar dat je de klachten ervaart in de lage rug. Het is dus van groot belang dat de specialist niet alleen naar de rug kijkt maar ook onderzoek doet naar triggerpoints in de bilspieren (M. gluteus medius), M. quadratus lumborum, M. multifi of de M. iliopsoas. Deze oorzaken van rugpijn zijn makkelijk te verhelpen door de triggerpoints te behandelen middels bijvoorbeeld: manuele druktechnieken, dry needling, stretchtechnieken, coaching in houding en beweging en stress reductie.

 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal