Behandeling enkelklachten

behandeling enkelklachtenIn dit artikel staan de behandelingen van een aantal enkelklachten beschreven.

- Enkelfractuur
Enkelklachten kunnen het gevolg zijn van een enkelfractuur. De behandeling van deze blessure is mede afhankelijk van de locatie en grootte van de breuk. Voor de behandeling maakt het een groot verschil of de botstukken nog in de juiste positie liggen om weer aan elkaar te groeien of dat dit operatief hersteld moet worden. Tijdens een operatie kan men met behulp van fixatiemateriaal de positie herstellen. Zowel na een operatie als na een niet-operatieve behandeling (zoals gips) kan fysiotherapie helpen om de volledige mobiliteit, kracht en stabiliteit van de enkel weer terug te krijgen. De breuk dient dan vooraf wel al goed geheeld te zijn. Dit laatste duurt gemiddeld zes weken.

- Enkelverzwikking
De herstelduur van deze enkelklacht is afhankelijk van de mate van verzwikking. Bij een flinke verzwikking (distorsie) duurt het gemiddeld zes weken voordat men weer dagelijkse activiteiten kan uitvoeren en zes tot twaalf weken voordat men sportactiviteiten weer kan doen. De fysiotherapeut kan helpen om de volledige beweeglijkheid van de enkel weer terug te krijgen. Ook kan deze helpen om de zwelling af te voeren. Daarna is het met name het trainen van de stabiliteit van de enkel erg belangrijk. Hoe beter de stabiliteit van de enkel is, hoe minder kans men heeft om nogmaals de enkel te verzwikken. Ook is er aandacht voor een optimaal looppatroon en de juiste balans tussen belasting en belastbaarheid.

- Ontwrichte enkel
Een ontwrichting van de enkel kan ook gepaard gaan met een enkelfractuur. De behandeling zal dan anders zijn dan wanneer er enkel sprake is van een ontwrichting. De dislocatie van de enkel dient eerst op professionele wijze hersteld te worden door de botstukken door een professional weer in de juiste positie ten opzichte van elkaar te zetten. Door de ontwrichting zullen er banden, spieren en kapsel opgerekt en/of gescheurd zijn. De enkel kan instabiel zijn. Men zal de enkel de eerste tijd niet (zwaar) kunnen belasten. Het is het belangrijk de volledige mobiliteit van de enkel terug te krijgen en kracht en stabiliteit te trainen. De fysiotherapeut kan u in dit proces begeleiden. Met name het trainen van stabiliteit is zinvol om herhaling van deze enkelklacht te voorkomen.

- Achillespeesklachten
Enkelklachten veroorzaakt door pijn in en rondom de achillespees kunnen bijvoorbeeld ontstaan door een achillespeestendinose. Hierbij vindt er degeneratie van peesweefsel plaats. Vaak ontstaat dit door een tijdelijke overbelasting op de achillespees. Het is belangrijk de belasting op de pees te verminderen en de omstandigheden voor de pees om te herstellen zo optimaal mogelijk te maken. Dit kan inhouden: het rekken van de kuitspier, het optimaliseren van de beweeglijkheid van de enkel, het vergroten van de stabiliteit van de enkel, het optimaliseren van de stand van de voet, etc. Technieken die de fysiotherapeut kan toepassen zijn onder andere: shockwave therapie, dry needling, manuele triggerpointtherapie, manuele technieken, taping, oefeningen, etc.

- Impingement
De behandeling is afhankelijk van de oorzaak van de inklemming. Dit kan bijvoorbeeld een inklemming van een klein botje (os trigonum) zijn of een inklemming van het kapsel. In de meeste gevallen is het letsel ontstaan door herhaaldelijk strekken van de voet, zoals bij voetbal of ballet. Deze beweging dient tijdelijk zo veel mogelijk vermeden te worden.
De inklemming kan daarnaast mogelijk verminderd worden door een optimale mobiliteit, stabiliteit en kracht rondom het enkelgewricht. Wanneer dit niet voldoende helpt en de inklemming veroorzaakt wordt door het os trigonum kan deze operatief verwijderd worden.

 

Alle vestigingen van Fysiotherapie4all

Fysiotherapie Berghem

Locatie: Fitness4All Berghem

Koolzaadweg 1

5351 LP Berghem

Fysiotherapie Breda

Locatie: Fitness4All Breda

Allerheiligenweg 83

4834 TN Breda

Fysiotherapie Ede

Locatie: Basic-Fit Ede Centrum

Grotestraat 61

6711 AJ Ede

Fysiotherapie Heesch

Locatie: Hiemstra Huisartsenpraktijk

Gildestraat 1C

5384 BJ Heesch


Fysiotherapie Oss

Locatie: Basic-Fit Oss

Euterpelaan 19

5344 CA Oss

Fysiotherapie Uden

Locatie: Retraitehuis Uden

Volkelseweg 30

5405 NA Uden

Fysiotherapie Veenendaal

Locatie: Basic-Fit Veenendaal

Wolweg 101

3901 TD Veenendaal